Ispunjava se želja građana: Imena osoba koje krše naredbu o samoizolaciji bit će javno objavljena

Imena osoba koje krše mjere o samoizolacije uskoro će biti objavljena, kao i mjesto prebivališta, odnosno ulica.

Radi se o osobama koje dolazi iz visokorizičnih područja, te im je naloženo da moraju biti u izolaciji 15 dana. Policijski službenici 101 osobu nisu pronašli na prijavljenoj adresi, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

U samo jednom danu, pripadnici MUP-a KS na kućnim adresama nisu zatekli 39 osoba, tačnije 39 osoba je prekršilo rješenje o samoizolaciji.

Oboljeli KS
Oboljeli KS

Inicijativu je prema Vladi KS, Kriznom štabu i Štabu civilne zaštite KS uputio samostalni zastupnik Elvis Vreto.

Shodno navedenoj činjenici i neodgovornom ponašanju pojedinaca pipremio sam i podnio inicijativu 21. marta u elektronskoj formi prema Vladi KS/ Kriznom štabu /Štabu civilne zaštite KS da se javno objavljuju imena osoba koja krše mjere na aplikaciji za praćenje stanja sa koronavirusom u KS“, kazao je Vreto.

Pojašnjava da građani imaju pravo znati o kome se radi.

Na ovaj način bili bi upozoreni na takve osobe a s druge strane pomogli bi institucijama zaduženim za provođenje preventivnih mjera zaštite od pandemije sa koronavirusom. Građani svojim informacijama prema institucijama mogu pomoći jedino ako su im poznata imena onih koji krše mjere“, pojasnio je.

Agencija za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovina objavila je danas da je “javno objavljivanje ličnih podataka osoba koje su pozitivne na koronavirus te osoba kojima su izdate naredbe o izolaciji i samoizolaciji, a koja ne krše izdate naredbe, ne može se opravdati javnim interesom. Naročito se ne može opravdati objavljivanje podataka na način kao što su to pojedini javni organi učinili”.

Krizni štab preporučio

Kako je kazala federalna ministrica zdravstva Jelka Miličević, Krizni štab FBiH je preporučio i da se javno objave imena i prezimena osoba koje ne postupaju po mjerama izolacije, te da se osiguraju prostori za smještaj tih osoba.

Vlada intenzivno radi na aktivnostima kako bi što brže donosili odluke. Građani trebaju znati da su oni važna karika i oni su ti koji trebaju prijaviti sve one koji se ne pridržavaju naredbi“, kazala je Miličević.

Jelka Miličević
Jelka Miličević

Uredba se neshvatljivo dugo čekala

Kako je za Sarajevsku seharu rekao predlagač ove inicijative u Kantonu Sarajevo, Elvis Vreto, ova nova uredba u vanrednom stanju se neshvatljivo dugo čekala.

Od građana se očekuje odgovornost i pomoć kako svojim sugrađanima tako i instutucijama. Ogroman broj građana je za svaku pohvalu zbog odgovornosti koju pokazuju u teškom periodu za sve nas. Međutim konačno je data preporuka da se onim neodgovornim osobama koje krše narednu i mjere o samoizolaciji zadužene instutucije objave imena i adresa stanovanja kojih je do danas 101 lice, od petka 20. marta broj se sa 39 konstantno povećavao“.

Elvis Vreto
Elvis Vreto

Nova uredba o jačim i preciznijih kaznama za one koji krše mjere Vlade FBIH se u vandrednom stanju neshvatljivo dugo čekala gotovo pet dana od iniciranja kao i javna objava imena prekršilaca mjera koja je preventivna. Građani imaju pravo znati ko su ta lica samo na taj način mogu pomoći sebi, drugima i institucijama koje su zadužene za sprovođenje mjera zaštite od pandemije”, kazao je Vreto, te dodao da “Kanton pod hitno mora da provede predloženu inicijativu od 21. marta kao i preporuku FBIH“.

Građani žele javnu objavu

Izvršili smo online anketu, a pitali smo vas da li ste za javnu objavu imena osoba koje krše ove mjere. Od 984 glasa, za objavu je bilo 888 građana je za javnu objavu, dok je 96 učesnika ankete protiv objave. Dakle omjer je 90 posto naprema 10 posto.

Kao i uvijek zanimljivi su i komentari koje učesnici ostave.

Da, treba, svako će nekoga prepoznati iz svoje ulice, zgrade, nebitno samo jedna osoba može zaraziti 200 ljudi“, kaže jedan komentar.

Ja sam ZA! Neka se objave sva imena, i zaraženih i onih koji su u izolaciji pod navodnom kontrolom epidemioloških službi! Nikome više ne vjerujem“, govori drugi komentar.

Ako zaraženi i potencijalno zaraženi misle da imaju pravo šetati, onda i ostali imaju pravo znati“, kaže vrlo striktno još jedan komentar.

Sve komentare možete pogledati ispod. Napominjemo, anketa još uvijek nije zatvorena, te još uvijek možete glasati u njoj.

Pa pitanje je kada bi trebala ova uredba da se provede. Nadamo se vrlo brzo, a do tada Sarajevska sehara apeluje na sve vas da ostanete u svojim domovima, ne igrate za sebe igrate za cijeli svijet. Tako što ostajete u svojim domovima štitite sebe, svoje bližnje, komšije i sve nas, a našim ljekarima herojima smanjujete obim posla. Neodgovorne osobe ugrožavaju vas svaki put kada izađete iz svog doma.