Italija najavila strožije mjere sprečavanja širenja korone, u Kini pada prosjek oboljelih

Broj oboljelih od koronavirusa u Italiji porastao je tokom vikenda, kao i broj smrtnih slučajeva koji sada u najugroženijoj zemlji poslije Kine iznosi 366.

U Italiji su u posljednjih 48 sati zabilježena 133 nova smrtna slučaja, a ukupan broj prijavljenih oboljelih iznosi 6.387, javlja Patria.

Međutim, kada se tom broju dodaju 622 osobe koje su se oporavile, kao i 366 smrtnih slučajeva, ukupan broj raste na 7.375.

Italijanske vlasti objavile su u subotu da će gotovo četvrtina populacije sjevernih dijelova zemlje uključujući Milano i Veneciju biti smještena u karantin do 3. aprila, prenosi Euronews.

Francuska, koja broji već 19 smrtnih slučajeva i ukupno 1.126 prijavljenih zaraženih, zabranila je javna okupljanja, a slično je učinila i Rumunija.

Istovremeno, Kina bilježi najniži broj novih infekcija u danu od januara, sa 40 novih slučajeva i 27 smrtnih ishoda što je najniži broj u zadnjih mjesec dana.

Iran koji bilježi više od 5.800 slučajeva zaraze i 145 smrtna ishoda, zaustavio je letove u Evropu.

Neke evropske zemlje tokom vikenda su zabilježile nagli skok broja infekcija; u Španiji je samo u jednom danu prijavljeno 159 novih slučajeva te sada ukupan broj iznosi 589 sa 13 smrtnih slučajeva.

Kalifornija se priprema za pristajanje kruzera Grand Princess koji je bio zadržan na otvorenom moru zbog slučajeva infekcije među putnicima.

Iskrcavanje, međutim, neće biti dozvoljeno te će putnici ostati u karantinu.

Slično je i sa manjim kruzerom na rijeci Nil sa 150 putnika i egipatskom posadom koji su svi u karantinu u gradu Luxoru zbog 45 oboljelih od koronavirusa.

Ukupan broj oboljelih Britanaca iznosi 273, a taj broj je naglo porastao tokom vikenda kada je prijavljen 64 novi slučaj.