Italijanski imunolog smatra da je utakmica Lige prvaka doprinijela širenju virusa u Bergamu

Italiju je pogodila velika pandemija koronavirusa, a sa 4.032 preminulih koji su posljednji put objavljeni jučer, prestigla je i broj umrlih u Kini.

Imunolog iz Italije Francesco Le Foche smatra da je jedan od okidača za katastrofalno stanje u toj zemlji i meč osmine finala Lige prvaka između Atalante i Valencije!?

Meču u Milanu koji je Atalanta dobila 4:1 prisustvovalo je oko 40.000 navijača iz Bergama, grada koji je najviše pogođen koronavirusom, prenosi Sport Centar.

Nekoliko velikih događaja je uzrokovalo širenje virusa, a jedan od njih bi vrlo lako mogla biti i utakmica između Atalante i Valencije. Bio je to vrhunac kolektivne euforije, okupile su se hiljade i hiljade ljudi koji su bili jedan do drugog tek nekoliko centimetara. Grlili su se, vikali… Sve to je moglo da doprinese širenju virusa”, smatra Le Foche.

Pretpostavljam da mnogi nisu željeli da propuste utakmicu ako su imali karte, čak i ako su imali povišenu temperaturu ili druge simptome virusa”, istakao je italijanski imunolog.

Podsjećamo, trenutno je u Italiji potvrđeno više 47.000, dok je samo tokom jučerašnjeg dana preminulo skoro 650 osoba.