Je li dostava hrane tokom pandemije sigurna?

COVID-19, koji se munjevitom brzinom širi svijetom, utječe na svaki aspekt svakodnevnog života, pa tako i dostavljanje hrane.

Škole se zatvaraju, ljudi rade od kuće, javni događaji su otkazani, a svi prolongiraju i svoje privatne dogovore zbog straha od zaraze.

Naravno, sve navedeno utječe i na poslovanje restorana.

Kako se pojavio virus tako je prošlog mjeseca istraživačka grupa u Americi provela ispitivanje u koje je uključila 1.000 sudionika, a zamoljeni su da iznesu svoje poglede na život u trenutnoj situaciji.

Rezultati su pokazali da više od 30 posto ispitanika ne planira tako često odlaziti u restorane, a 13 posto planira naručivati hranu dostavom, prenosi health.com.

No, ako se planira izbjegavanje restorana, šta sa onima koji pripremaju jelo, pakiraju ga i dostavljaju na vašu adresu?

Do danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije dala upute – je li dostava hrane sigurna ili ne. Ali, baš iz tog razloga treba biti oprezan i dobro upućen u savjete koje daje zdravstvena organizacija, a kako se informacije stalno mijenjaju, obavezno ih je pratiti.

“Ono što je sigurno jeste, da ono što se događa u jednoj državi, ne mora se dogoditi u drugoj, i što je danas smisleno sutra više ne mora biti ” izjavio je dr. sci. Craig Hedberg, stručnjak za bolesti povezane sa hranom te profesor na Univerzitetu Minnesota.

Prema riječima Hedberga, dostava hrane smanjuje šanse da ćete pluća izložiti virusu.

“Čekati u redu za slobodan sto i sjesti za sto sa grupom ljudi, je rizično ponašanje jer ste izloženi virusu kojeg prenose drugi” ističe Headberg.

Svakako, osoba koja dostavlja hranu mora pratiti upute o održavanju higijene i biti dobrog zdravlja.

Kada je u pitanju priprema hrane, Hedberg kaže kako za sada ne postoje dokazi da se virus može širiti i tim putem

Stručnjak za sigurnost hrane Benjamin Chapman, profesor na Univerzitetu North Carolina, smatra da ne postoje velike šanse za zarazu putem dostave.

“Kako paketi s hranom nisu identificirani kao rizični faktor za prijenos virusa, smatram da je rizik vrlo mali – naglašava i dodaje kako je dobra vijest da primatelj hrane dostavom smanjuje rizik za oboljenjem za otprilike 60 posto ako nakon što primi dostavu dobro opere ruke” navodi Chapman.