Kako raditi od kuće dok brinete o djeci?

Ako ne možete da angažujete bejbisiterku i ako bake i deke nisu opcija zbog speficičnih okolnosti, postoje načini na koje možete da radite od kuće – sa djecom koja će raditi za vas i vašu porodicu, piše Mother & Baby.

Napravite raspored

Ako živite sa svojim partnerom koji također može da boravi u kući, u lakšem ste položaju jer svoje vrijeme možete pošteno da podijelite – dok jedno od vas radi, drugo se brine o djeci. Usljed trenutne krize, poslodavci su svjesni da briga o djeci ne može da se zapostavi, i svjesni su da će morati da budu malo fleksibilniji kada su u pitanju zaposleni koji imaju djecu.

Možda bi bilo dobro da neko od vas počne sa radom u šest i radi sve do 14 sati, a drugo da počne sa radom od 11 i radi do 19 sati, uz pauzu za ručak koju provodite svi zajedno. Na taj način, vaša djeca će tokom dana samo nekoliko sati morati sama da se zabavljaju. Također, možete zakazati sastanke i telefonske pozive u vrijeme kada znate da vas nove male kolege neće uznemiravati.

Za to vrijeme djeci možete zadati školske zadatke, pustite im neki crtani film, natjerati ih da odrade neke obaveze, a možda i odspavaju…

Naučite ih da stvari rade sami: Ako ste sami, pokušajte da napravite što više pauza tokom dana, kako biste bili sigurni da su vaša djeca u redu i posvetite im pažnju čak i ako svaki čas prekidate posao.

Ukoliko uspijete da makar i na kratko osigurate da vaši mališani imaju čime da budu preokupirani, moći ćete da se fokusirate na posao dok ste za svojim stolom.

Ustanite ranije

Zvuči vrlo očigledno, ali što se ranije probudite – prije svoje djece, to ćete moći duže nesmetano da radite. Dobro je iskoristiti ove mirne sate za one zadatke koji zahtijevaju malo više koncentracije, a lakše zadatke ostavite za vrijeme kada ćete vjerovatno više pažnje obraćati na svoju djecu.

Uključite svoju djecu

Ako imate prostora za radnim stolom na kojem radite, a vaši mališani jednostavno ne žele da se smire, pokušajte da ih uključite u svoj posao. Postavite njihovo vlastito radno mjesto negdje u vašoj blizini i odredite im neke jednostavne zadatke koje će ispunjavati dok vi radite.

Nema garancija koliko dugo će ih ovo zadržati, ali pretvaranje da su vaše kolege u kancelariji zabavljaće ih dovoljno dugo da stignete da se izborite sa, na primer, elektronskom poštom.

Ostanite fleksibilni

Zapamtite, ovo su čudna vremena koja nas sve stavljaju u brojna iskušenja, pa pružite sebi odmor ako se osjećate preopterećeno. Ako ne završite sav posao koji ste planirali, to je sasvim u redu.

Najvažnije je da vi i vaša porodica ostanete zdravi i sretni tokom ovog perioda nesigurnosti i stvari će se popraviti, prenosi Telegraf.