Ko sve nije vratio diplomatski pasoš?

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine tokom proteklih pet godina izdalo je ukupno 1.154 diplomatska pasoša koja su trenutno važeća, a onima koji su izgubili pravo na posjedovanje diplomatski pasoši su poništeni, potvrdio je načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva Nebojša Regoje, piše N1.

On je istakao da trenutno niko nije u posjedu diplomatskog pasoša, a da mu to pravo ne pripada.

Regoje pojašnjava da su zvaničnici, organi, organizacije, odnosno institucije u BiH čiji funkcioneri imaju pravo na posjedovanje diplomatskog pasoša navedeni u listi A i listi B u Pravilniku o izdavanju diplomatskih pasoša i Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika.

“U periodu od 2. marta 2015. godine do 3. marta ove godine ukupno su izdata 1.154 diplomatska pasoša koja su trenutno važeća, a što uključuje sve kategorije nosilaca prava – trenutni zvaničnici i članovi njihovih porodica, diplomate u sjedištu Ministarstva inostranih poslova i diplomatsko-konzularnoj mreži i članovi njihovih porodica”, rekao je Regoje.

Regoje je konstatovao da ovaj broj praktično gotovo svakodnevno varira jer za izvjestan broj lica i članova njihovih porodica prestaje pravo na posjedovanje diplomatskog pasoša ili ističe period važenja.

Prema podacima Ministarstva, ukupno 37 bivših političkih funkcionera, ambasadora i drugih zvaničnika nije vratilo diplomatske pasoše u sjedište Ministarstva nakon što su izgubili pravo da ih koriste.

U odgovoru Savjeta ministara na pitanje samostalnog poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH Damira Arnauta navedeno je da 37 osoba “shodno pravilniku o izdavanju diplomatske isprave nema pravo na posjedovanje iste”, te da je “organizaciona jedinica Ministarstva inostranih poslova tokom sačinjavanja tabelarnog pregleda izvršila elektronsko poništenje pasoša”.

Pored toga, iza imena i funkcije zvaničnika koji više nemaju pravo na diplomatski pasoš, navedeno je da “uvidom u raspoloživu dokumentaciju diplomatski pasoš nije vraćen, niti je fizički poništen”.

Arnaut je pitanja postavio 20. avgusta prošle godine, a Savjet ministara je odgovor dao na sjednici održanoj 23. januara ove godine.