Koronavirus mijenja vjerske i svjetovne običaje

Pranje ruke i dezinfenkcija najvažnije su upute svih zdravstvenih vlasti u svijetu u suzbijanju epidemije korona virusa, koji je, šireći se, počeo mijenjati tradicionalne običaje – i svjetovne, i vjerske – o čemu svjedoče uputstva katoličkih, pravoslavnih i muslimanskih zajednica, piše Aljazeera Balkans

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stavila je redovno pranje ruke i dezinfekciju u središte svih uputa za zaštitu građana od širenja bolesti, a takve upute objavljuju i vlasti mnogih država pogođenih zarazom.

Širenje bolesti privremeno briše tradicionalne običaje, pa je tako ministar zdravstva Alain Berset u nedjelju savjetovao svojim sunarodnjacima Švicarcima da odustanu od svakodnevnog ljubljenja u obraz, prenosi Hina.

Kao i u susjednoj Francuskoj, u Švicarskoj je raširen običaj da se pri svakodnevnom pozdravljanju u oba obraza međusobno ljube žene, odnosno muškarci i žene, s malom razlikom što je u Švicarskoj poljubac asimetričan i daju se ukupno tri “puse”, a u Francuskoj dvije.

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran još u petak savjetovao je svojim građanima da izbjegavaju rukovanje, no nije ništa rekao o ljubljenju.

Izbjegavanje rukovanja savjetovale su i hrvatske vlasti.

Švicarska je već uvela zabranu događaja koji bi mogli privući 1.000 ljudi ili više sve do 15. marta, a Francuska je krajem prošle sedmice zabranila okupljanja u zatvorenom prostoru koja bi mogla privući 5.000 ljudi.

U Francuskoj su biskupije poduzele mjere protiv širenja koronavirusa.

Svećenicima u Parizu, Rennesu, Lilleu, Lyonu ili Marseilleu savjetovano je da ne daju vjernicima hostije u usta, već da ih polože vjernicima u ruku.

Savjetovano im je nadalje da isprazne “škropionice”, kako se zaraza ne bi širila posvećenom vodom koju prstima dodiruju vjernici pri ulasku i izlasku iz crkve.

U naputcima piše da se vjernici na misi ne bi trebali rukovati kada ih svećenik pozove da daruju mir jedni drugima.

Te se mjere primjenjuju do novog naloga, navela je biskupija u Marseilleu.

U Francuskoj su mjere protiv širenja virusa poduzete i u džamijama.

“Izbjegavajte rukovanje, a kada uzimate abdest, služite se jednokratnim maramicama”, savjetuje Francusko vijeće za muslimanske vjernike, koje je pozvalo imame da poduzmu mjere protiv širenja novog virusa.

Pravoslavna crkva Rumunije dopustila je vjernicima koji strahuju od zaraze korona virusom da više ne ljube ikone te ih pozvala da se služe jednokratnom kašikom za svetu pričest.

“Vjernici koji strahuju od zaraze mogu privremeno izbjegavati ljubljenje ikona u crkvama”, objavila je Patrijaršija u saopćenju.

Oboljeli vjernici koji ne mogu doći na misu pozvani su koristiti “blagoslovljenu vodu” koju drže u boci u vlastitim domovima od vremena Bogojavljenja početkom januara, navodi se u uputama.