Koronavirus napravio nezapamćen haos: Ko je sve zaražen u svijetu sporta?

Koronavirus napravio je nezapamćen haos, kako u Bosni i Hercegovini tako i u  svijetu. Naravno to se odrazilo i na sport.

Mnogi će se složiti da u svijetu sporta nikada nije bilo tiše i tužnije. Mnogi su u samoizolaciji, sport se gotovo nigdje i ne igra i naravno svi su se složili da je zdravlje najbitnije. Odgođeno je i Europsko prvenstvo koje se bilo predviđeno da će se igrati u junu ove godine, kao i svi ostali sportski događaji širom svijeta. Ipak, pomjereno je za ljeto 2021 godine.

Jedina fudbalska liga u kojoj se još uvijek igra fudbal je u Bjelorusiji. Oni su odlučili kako ipak nije potrebno da se prekida prvenstvo, uz to sve i navijači mogu da prisustvuju utakmicama svojih klubova.

Naš reprezentativac igra za klub iz Bjelorusije, tačnije Bate Borisov, a riječ je u Bojanu Nastiću koji je nedavno izjavio kako se u Bjeloruiji život odvija normalno, te da igrači ne odlučuju o takvim stvarima.

Što se tiče sporta, mnogo igrača kao i sportskih radnika je zaraženo koronavirusom. Neki od njih su se oporavili, a mi smo istražili o kojim sportskim radnicima je riječ.

Prvi igrač koji je bio zaražen koronavirusom je fudbaler Juventusa Daniele Rugani, nedugo nakon njega još jedan fudbaler iz Serie A bio je pozitivan na koronavirus. Riječ je o nogometašu Sampdorie Manolu Gabbiadniu. Nakon njega Sampdoria je objavila kako je još šest igrača njihovog tima zaraženo. Omar Colley, Albin Ekdal, Antonino La Gumina, Morten Thorsby, Bartosz Bereszynski i Fabio Depaoli potvrdili su da su pozitivni na ovaj virus.

U Fiorentini su za kratko vrijeme saznali loše vijesti. Prvo je srbijasnki napadač Dušan Vlahović bio pozitivan na koronavirus, da bi nakon njega virus zarazio još dva igrača ekipe te fizioterapeuta ovog tima. To su igrači Patrick Curtone i German Pezzela, te fizioterapeut Stefano Dainelli.

Juventus ima tri igrača zaražena, naravno pored Daniele Ruganija to su veznjak Blaise Matuidi, i napadač Paulo Dybala.

Iz Milana prije nekoliko dana su stigle loše vijesti. Milan je objavio da je zaražen njihov tehnički direktor Paolo Maldini kao i njegov sin Daniel koji je ujedno i prvotimac Milana.

Pandemija Covid-19 pogodila je Italiju jače nego bilo koju drugu zemlju na svijetu, posebno regiju Lombardija u kojoj je do sada preminulo preko 7.500 ljudi.

Pergolettese, klub koji se nalazi u trećoj ligi italijanskog nogometa, potvrdio je prvi smrtni slučaj u izjavi da je od virusa preminuo i bivši predsjednik kluba koji je imao 37 godina.

U Španiji situacija nije ništa bolja. Prvi zaraženi nogometaš La Lige je Ezequeil Garay igrač Valencije i nekadašnji član Real Madrida. Valencia je objavila kako je čak 35 posto tima zaraženo, te da su glavni uzroci bili dvije utakmice osmine finala lige prvaka protiv talijanske Atalante. Pored Garaya zaraženi su Jose Gaya i Eliaguim Mangala.

Generalni direktor Madridskog Leganesa Martin Ortega je također pozitivan na koronavirus.

Od posljedica koronavirusa preminuo je bivši predsjednik Real Madrida Lorenzo Sanz. Obnašao je funkciju predsjednika Real Madrida od 1995. do 2000. godine dok vodstvo na izborima nije preuzeo aktuelni predsjednik Florentino Perez. 76-godišnjak je u utorak prevezen u madridsku bolnicu sa povišenom temperaturom i sumnjom da je zaražen koronavirusom, što je kasnije i potvrđeno. Preminuo je u subotu.

Pod vodstvom 76-godišnjaka Real je za trenera imao Fabija Capella i dovodio igrače poput Roberta Carlosa, Clarencea Seedorfa, Davora Šukera i Predraga Mijatovića, a ta generacija je u sezoni 1997/98 osvojila La Ligu i dva naslova Lige prvaka. Sanz je bio i vlasnik Malage, prije nego što ju je prodao katarskom investicionom fondu.

Što se tiče Engleske prvi zaraženi sportski radnik je bio trener Arsenala, Mikel Arteta, koji se ipak izliječio od ovog virusa. Pored njega prvi zaraženi nogometaš u Premier ligi bio je mladi član Chelsea
Callum Hudson-Odoi.

Prvi fudbaler koji je zaražen a nastupa u njemačkoj Bundesligi je nogometaš Padeborna Luca Kilian, koji se uspio oporaviti, potvrđeno je iz Njemačkog kluba. Za Padeborn nastupa jedan naš internacionalac i bivši igrač Sarajeva Rifet Kapić.

U ekipi Eintracha iz Frankfurta jedan igrač je zaražen, ali iz kluba nisu željeli izlaziti u javnost sa imenom zaraženog fudbalera.

U svijetu rukometa zaraženi su Rhein-Neckar Lowena, Jannik Kohlbacher i Mensah Larsen, a trener Fuchse Berlina Michael Roth je prvi trener koji je pozitivan.

Prvi zaraženi košarkaš iz Bosne i Hercegovine je Tarik Biberović koji nastupa za Turski Fenerbahče.
Pored njega iz kluba na koronavirus su pozitivni menadžer kluba Cenk Renda, a prema pisanju turskih medija, zaraženi su i košarkaši Lugi Datome, Kostas Sloukas i Ahmet Duverioglu.

Prvi slučaj u bh. nogometu bio je to da je zaražen prvi čovjek federalnog prvoligaša Igmana iz Konjica Džahid Muratbegović. On je inače direktor firme Igman, a pored njega zaražene su još tri osobe. Muratbegović je boravio na svečanosti u povodu 70 godina firme, a na istoj je prisustvovala i jedna osoba iz Srbije za koju je kasnije utvrđeno da je zaražena koronavirusom.

Predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza zaražen je koronavirusom, kao i podpredsjednik tamošnjeg saveza Marko Pantelić, koji je zajedno sa Kokezom nedavno boravio u Amsterdamu sa Kongresu UEFA.

Što se tiče još fudbalskog svijeta zaražen je i bivši fudbaler Manchaster Uniteda i Evertona Marouane Fellaini, koji je poslao poruku svojim fanovima preko Instagrama.

Dragi prijatelji, testirao sam se na koronavirus i moj rezultat je pozitivan. Trenutno se vraćam u Kinu i bit ću zbrinut u bolnicu. Mogu vas uvjeriti da je sa mnom trenutno sve u redu. Hvala navijačima, medicinskom osoblju i klubu za brigu i pažnju. Pratit ću dalje upute i nadam se da ću se što prije vratiti na teren. Molim vas ostanite sigurni“, napisao je Belgijanac.

On trenutno nastupa za kineski Shandong Luneng Taishan F.C.

U najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu NBA, koronavirus napravio je dosta problema. Prvi NBA košarkaš koji je zaradio ovaj virus je košarkaš Utah Jazza Rudy Gobert te je isti vrlo brzo prenio na najveću zvijezdu tima Donovana Mitchella. On se prije nekoliko dana javio iz izolacije i poslao poruku preko Twittera.

Da vas obavijestim kakva je trenutna situacija. Među simptome koronavirusa spadaju gubitak čula mirisa i ukusa. Posljednja četiri dana ne osjetim nikakav miris“, rekao je Gobert preko Twittera.

Brooklyin Netsi imaju četvoricu igrača zaraženim koronavirusom, ali nisu htjeli izlaziti u javnost sa imenima. Christian Wood iz Detroita također je bio pozitivan na test, a nakon njega potvrđeno je da je velika zvijezda NBA Kevin Durant zaražen.

Potom je virus stigao i u Boston Celticse kao i u Lakerse. Za sada je poznato ime samo jednog zaraženog, a radi se o velikoj zvijezdi Celticsa Marcusu Smartu. Osim toga, Amerikanci prenose kako su još dva košarkaša Lakersa zaražena, ali njihova imena nisu objavljena.

Nakon njih se oglasila i Phliadelphia, koja je u saopštenju potvrdila da su njena tri člana pozitivna na koronavirus.

Tri osobe bit će u samoizolaciji, ali iz ove franšize nisu željeli u javnost objaviti njihova imena.

Ostaje nam da vidimo da li će se virus smanjiti i povući, te se nadamo da ćemo u što skorijem vremenu moći ponovo gledati i uživati u svemu što nam sport nudi.