Koronavirus navodno ostaje zarazan u zraku nekoliko sati, na površinama po nekoliko dana

Novi, visoko virulentni koronavirus koji se pretvorio u pandemiju, ostaje zarazan u kapljicama u zraku nekoliko sati, a na površinama čak i nekoliko dana, pokazala je nova studija.

Naučnici Nacionalnog instituta za alergije i infektivna oboljenja (NIAID) pri američkom Nacionalnom institutu zdravlja, pokušali su imitirati virus koji je sa oboljelog prešao na površine koje se svakodnevno koriste u domaćinstvu ili bolnici putem kašlja ili dodira.

Test je pokazao da se virus prenosi u kapljicama koje se oslobađaju kada neko kihne ili kašlje, te da se zadržava u zraku još najmanje tri sata pri čemu ostaje zarazan.

Što se tiče ponašanja virusa na površinama, utvrđeno je da se na plastičnim i metalnim površinama zadržava i nakon tri dana. Na kartonu, međutim, ne ostaje duže od 24 sata, dok se na bakru najkraće zadržava – do 4 sata.

U pogledu poluživota virusa, ovaj istraživački tim je utvrdio da je za viruse u zračnoj kapljici potrebno oko 66 minuta za pola virusnih čestica da izgube funkciju. To znači da nakon još sat vremena i 6 minuta, tri četvrtine virusnih čestica postaju pasivne, ali 25% nastavi živjeti.

Nakon trećeg sata, količina aktivnog virusa pada na 12,5%, utvrđeno je u istraživanju ovog instituta.

Na metalu virusne čestice gube aktivnost nakon 5 sati i 38 minuta, a na plastici 6 sati i 49 minuta.

Virus najbrže postaje nefunkcionalan na bakru, nakon 46 minuta, prenosi Reuters.

Agencija Patria