Koronavirus prepao svijet, a zbunio Trumpa

Predsjednik SAD-a Donald Trump održao je sastanak s grupom stručnjaka kako bi se bolje upoznao o prijetnji koju predstavlja koronavirus i pitao ih je upitao da li je za zaštitu dovoljna vakcina protiv jače prehlade, kao i to hoće li ona oslabiti koronavirus.

Snimke sa sastanka objavila je Bijela kuća, gdje su stručnjaci istakli da će za pravljenje i ispitivanje vakcine biti potrebno nešto više od godinu. Međutim, Trumpovo neozbiljno shvatanje opasnosti širenja koronavirusa dovelo ih je u neugodnu situaciju.

Odgovor stručnjaka na ovo pomalo neočekivano i zbunjujuće pitanje bio je da to ne bi imalo apsolutno nikakvog učinka. Ipak, ovaj Trumpov propust u rasuđivanju nije bio jedini tokom sastanka.

Prije toga je, u jednom trenutku, bio očito zbunjen samim konceptom pravljenja vakcine pa mu nije bilo jasno zašto je potrebno više od nekoliko mjeseci za takav poduhvat.

“Vakcine prvo moraju biti testirane jer postoji mogućnost da pogoršaju bolest. S tim se ne smije žuriti jer neće biti poželjno vakcinisati milion ljudi pa da, potom, saznate da ste pogoršali stanje kod 900.000 njih”, objasnio je Trumpu jedan stručnjak kako navodi indy100.