Krizni štab: Podignut nivo pripravnosti zdravstvenih ustanova u KS

Pojava prvih oboljelih od koronavirusa u Bosni i Hercegovini, tačnije u Banjoj Luci podigao je nivo pripravnosti Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS koji sa dodatnom pažnjom prati dalji razvoj situacije.

Još jednom se podcrtavaju i naglašavaju uputstva i preporuke stanovništvu kako u dijelu preventive tako i u slučajevima sumnje na pojavu bolesti.

Kako se naglašava i sa entitetskih nivoa, nema mjesta panici te se upućuje poziv svima da se ovim situacijama postupa odgovorno i profesionalno.

Ponašanje stanovništva ima veliku ulogu u zajedničkim naporima protiv pojave i širenja virusa. Još jednom naglašavamo da osobe koje imaju respiratorne zdravstvene probleme te sumnjaju na potencijalnu zarazu, NE TREBAJU dolaziti u zdravstvene ustanove, domove zdravlja, bolnice”.

Takve osobe moraju se javiti na dežurne telefone Zavoda za javno zdravstvo KS koji su objavljeni u medijima, službenim web stranicama zdravstvenih ustanova i na službenoj stranici Vlade KS“, navode iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS,

Također iz Kriznog štaba su još jednom uputili osobe koje imaju sumnje na bolest da se zbog preporuka o daljem postupanju jave na telefone: +387 62 086 282; +387 62 030 778; +387 62 030 796; +387 62 030 728.

Na snazi su i dalje mjere pojačanog zdravstvenog nadzora nad osobama koje dolaze iz zemalja gdje je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Takođe, ostaju i preporuke Kirznog štaba KS da najmlađi, djeca i uposleni u slučajevima sezonskih respiratornih simptoma ne dolaze u vrtiće i škole te obustava posjeta osobama u staračkim domovima.

Za sutra ujutro je zakazan sastanak Kriznog štaba KS sa kojeg će javnost biti upućene i preporuke daljeg ponašanja djelovanja u trenutnim okolnostima.