Legenda o Djevojačkoj kuli: Jedan od simbola grada Istanbula

Djevojačka kula (Kiz kulesi), jedan je od simbola Istanbula, jedinog grada na dva kontinenta i privači pažnju svakog turiste koji dođe u ovaj grad.

Postoje brojne legende o gradnji Djevojačke kule i njenom položaju.

Prema najpopularnijoj turskoj legendi, sultan je imao jednu kćerku koju je mnogo volio. Prorok je sultanu prorekao da će ona umrijeti od zmijskog otrova na svoj 18. rođendan.

Da bi to spriječio, sultan je kćerku sakrio daleko od obale te je smjestio na malenom ostrvu, gdje nije mogla doći niti jedna zmija. Princeza je živjela u kuli, koju je sultan namjenski izgradio za voljenu kćerku, te ju je često posjećivao.

Na njen 18. rođendan, sultan joj je poklonio košaru egzotičnog voća kao rođendanski poklon, sretan što je uspio spriječiti proročanstvo.

Međutim, u košari je bila sakrivena zmija koja je ugrizla princezu, te je ona ubrzo umrla na očevim rukama, tačno kako je navedeno u proročanstvu. Zbog toga se kula još naziva i Djevojačanska kula. ( Kiz kulesi )

Kao pouku ove legende brojni tumači i stanovnici Istanbula koji je prenose ističu nemogućnost da se izbjegne sudbina koja je određena svakoj individui.