Medicinski radnici u Domu zdravlja Ilidža idu u izolaciju zbog žene koja je preminula od koronavirusa

Svi zdravstveni radnici, ali i lokalno stanovništvo koji su bili u dodiru sa ženom, koja je danas preminula u Domu zdravlja na Ilidži, bit će stavljeni u izolaciju, kazao je za Oslobođenje portparol JU Domovi zdravlja Sarajevo Arman Šarkić.

Kako navodi provjerit će se sve osobe koje su potencijalno imale dodira sa pacijenticom.

Pretpostavka je da je žena prvo otišla u ambulantu u Hrasnici, kojoj pripada, pa tek onda došla u Dom zdravlja na Ilidži. Zbog toga ćemo provjeriti sve, po imenu i prezimenu, ko je sve imao kontakta sa njom, kako bi te osobe stavili u izolaciju i spriječili dalje širenje zaraze. Osim doktora i drugih medicinskih radnika, u izolaciji će biti i lokalno stanovništvo koje je kontaktiralo ovu ženu“, kazao je Šarkić za Oslobođenje.

S obzirom da će se u izolaciji naći i zdravstveni radnici, to će svakako otežati rad Doma zdravlja na Ilidži.

Upravo na ovom slučaju se pokazuje ispravnost naših stalnih apela, koje već sedmicama upućuju sve zdravstvene ustanove u Sarajevu, a to je da ljudi sami prijavljuju svaki svoj kontakt koji bi ih mogao dovesti u vezu sa koronavirusom. Medicinari nisu detektivi i nemaju detektore laži, pa da sami istražuju ko je imao takve kontakte, a ko nije”, dodaje.

Također, prvo zdravstvene ustanove kontaktirajte telefonom, a nemojte samo banuti, kako bi se i doktori mogli pripremiti za preglede u takvim slučajevima i da se ne bi nepotrebno izlagali eventualnoj opasnosti da i sami budu zaraženi. Najgori mogući scenario u vrijeme ovakvih situacija je da se zaraza “uvuče” među medicinske radnike, jer ako oni budu zaraženi, ko će pomagati ostatku stanovništva”, poručio je Šarkić.