Mjere predostrožnosti: Kako izgleda Upitnik iz trijažnog punkta na KCUS-u

U BiH je 18 osoba zaraženo koronavirusom, 15 osoba u entitetu RS, a troje u Federaciji BiH.

Provode se razne mjere prevencije i predostrožnosti na svim nivoima, od pregleda i zabrane ulaska na aerodromima do testiranja i pregleda po bolnicama širom zemlje.

Trеnutnо је u RS pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm 571 оsоbа, a dоputоvаli su iz pоdručја zаhvаćеnih virusоm COVID-19. Nаdzоr је zаvršеn kоd njih 147.

U Kantonu Sarajevo do sada nije registrovan niti jedan slučaj pojave koronavirusa. Nadležni su već poduzeli određene mjere u pokušaju prevencije zaraze koronavirusa, piše N1.

Najviše pažnje i opreza širom Evrope pridaje mjerama kontrole putnika na aerodromima, kako domaćim tako i stranim državljanima, a i uvedene su mjere zabrane ulaska za putnike određenih zemalja.

GP BiH dobila je dopis od Ministarstva sigurnosti BiH, prema kojem postupa na graničnim prijelazima, da se poduzmu mjere zabrane ulaska stranaca koji dolaze s područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa, a posebno iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana.

Iz Granične policije ističu kako se u slučaju simptoma koronavirusa stranih državljana koji su boravili u navedenim zemljama primjenjuju pooštrene mjere kao i da im se može izdati Rješenje o odbijanju ulaska u BiH.

Nadalje, prema predloženim mjerama Ministarstva civilnih poslova, kada je riječ o državljanima Francuske, Njemačke, Španjolske, kao i ostalim stranim državljanima koji su boravili u navedenim zemljama, policijski službenici Granične policije ili sanitarni inspektori ustupaju im sanitarni upitnik na popunjavanje koji se odnosi na njihovo trenutno zdravstveno stanje, osobne podatke, mjesto i vrijeme namjeravanog boravka u BiH te kontakt telefon.

Foto: N1
Foto: N1

Ujedno im daju i upute na koji način postupati i kome se obratiti ako se dogodi da naknadno i za vrijeme namjeravanog boravka u BiH dobiju simptome korona virusa, ranije su podsjetili iz GP BiH.

Jedna od mjera predostrožnosti koju provodi sarajevski KCUS povodom epidemije korona virusa su trijažni punktovi. Radi se o punktovima ispred Klinike urgentne medicine i ispred kapije na glavnom ulazu.

U sklopu pregleda u jednom od punktova radi se i ispunjavanje upitnika zbog sumnje na koronavirus.

Naime, radi se o upitniku koji popunjavaju “pacijenti upućeni zbog urgentnih medicinskih stanja, a koji su febrilni sa respiratorsnim simptomima i zahtijevaju tercijarni nivo zdravstvene zaštite“.

Kako se navodi na Upitniku, koji se sastoji od četiri pitanja, ukoliko je na sva četiri odgovor sa NE, odbacuje se sumnja na koronavirus.

Ukoliko postoji određena sumnja, pacijent se upućuje na naredne korake.