Može li koronavirus preživjeti u proizvodima za uljepšavanje?

Zbog nestanka dezinfekcijskih sredstava u trgovinama i rasta cijena alkohola u apotekama, može se pretpostaviti da su svi opsjednuti dezinficiranjem tijela i prostora oko sebe.

Međutim, šta je s proizvodima dekorativne kozmetike?

Kako je za InStyle otkrila doktorica Angela Rasmussen sa Univerziteta Colubia, zadržavanje virusa na određenim površinama izvan domaćina ovisi o samoj površini. Na nekim se proizvodima može zadržati samo dva sata, a na nekima i duže od jednog dana.

“Ne možemo puno reći o SARS-CoV-2 (virusu koji uzrokuje COVID-19) što se tiče make-up proizvoda. Ali ono što je činjenica je da virus treba domaćina kako bi se razmnožavao pa u svakom slučaju ne može dugo živjeti, za razliku od bakterija” rekla je Rasmussen.

Doktorica Shuting Hu savjetuje da nakon povratka kući svoj životni prostor razdvojite na dva dijela: kontaminiranu i čistu zonu.

U kontaminiranoj zoni ostavite sve stvari koje ste nosili sa sobom i na sebi pa ih, nakon pranja i dezinfekcije ruku, dobro sterilizirajte i prenesite u čistu zonu.

Osim toga, važno je napomenuti da je bitno redovito čistiti kistove za šminku te im dezinficirati drške alkoholom. Imate li dispenzer s raspršivačem, u svakom slučaju bi bilo dobro da i unutrašnjost make-up proizvoda pošpricate medicinskim alkoholom.