Na današnji dan rođena glumica Isabelle Huppert, dobitnica Počasnog Srca Sarajeva

Na danšanji dan 1953. godine, u Parizu, rođena je glumica Isabelle Huppert, dobitnica nagrade Počasno Srce Sarajeva na 25. Sarajevo Film Festivalu.

Isabelle Huppert je jedna od najznačajnijih francuskih i evropskih filmskih umjetnica.

Rođena u Parizu, djetinstvo provodi u Ville-d’Avrayu. Počinje se baviti glumom na poticaj majke. Pohađa konzervatorij u Versaillesu. Nakon uspješne karijere u pozorištu, debitira na televiziji 1971. godine i iduće godine na filmu Faustine et le bel été.

Hollywoodsku karijeru započinje u spektaklu Micheala Cimina “Vrata raja”, koji međutim postaje veliki komercijalni promašaj.

1980-ih glumi između ostalog u filmovima Bertranda Taverniera, Jean-Luca Godarda, Josepha Loseya e Marca Ferrerija. U dva navrata osvaja nagradu za najbolju glumicu na Festivalu u Cannesu: 1978. za ulogu u filmu Violette Nozière Claudea Chabrola i 2001. za La pianiste Michaela Hanekea. Poznata je po tome što prihvaća sve ponuđene uloge.

Isabelle Huppert dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu ČIPKARICA; dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima PRIČA O ŽENAMA i CEREMONIJA; Specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu GABRIELLE i za životno djelo, te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Cannesu za uloge u filmovima VIOLETTE i PIJANISTICA.

Osvojila je i francusku nagradu César za najbolju glumicu za filmove CEREMONIJA i ONA. Za ulogu u filmu ONA osvojila je i nagrade Gotham, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oscar za najbolju glumicu. Za rad u pozorištu osvojila je nagradu Molière, te prestižnu “Prix Europe pour le Théâtre” u Rimu.

Isabelle Huppert je nositeljica francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti. Predsjedavala je žirijem 62. Filmskog festivala u Cannesu.