Nakon historijske presude: Vrata škole ostala zaključana za Slavka

Malo ko nije čuo za Slavka Mrševića iz Rudog, tinejdžera sa blagim oblikom autizma, kome je tri godine uskraćeno pravo na školovanje, a on je mjesecima nakon udaljavanja s nastave dolazio pred školu, kako bi svoje vršnjake vidio barem za vrijeme odmora.

Herojski je izdržao borbu jednog čovjeka protiv kompletnog sistema i izvojevao istorijsku presudu – po prvi put u našoj zemlji donesena je pravomoćna presuda za diskriminaciju u procesu obrazovanja, piše BUKA.

Donio ju je Okružni sud u Istočnom Sarajevu, proglasivši krivim Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Javnu ustanovu Srednjoškolski centar Rudo, zbog, kako je navedeno, “diskriminacije nad učenikom Slavkom Mrševićem, na način da su učeniku na početku 2016/2017. godine, bez donošenja ikakvog formalnog akta o tome, uskratili pravo da pohađa nastavu, te da su propustili da preduzmu mjere inkluzije u redovnu nastavu”.

Ni pet mjeseci nakon ove presude, u kojoj je naloženo da se Slavku omogući školovanje koje mu je bilo nezakonito uskraćeno i plati određena materijalna odšteta, ništa od navedenog nije učinjeno.

Ovo nije jedina presuda u korist Slavka. I Osnovni sud u Višegradu je u aprilu prošle godine presudio u njegovu korist, utvrdivši da su gore navede institucije prekršile zakon i prava Slavka Mrševića iz Rudog, te je naloženo njegovo vraćanje u školske klupe.

Slavkov otac, Nenad Mršević, ne krije razočarenje neprovođenjem presude.

Kaže kako je trogodišnja borba bila jako stresna za cijelu porodicu, da je presuda donijela optimizam, ali da njeno neprovođenje izaziva novo razočarenje sa kojim se nije lako nositi.

Na kraju dolazimo do zaključka da je presuda mrtvo slovo na papiru od koje Slavko nema nikakvu satisfakciju. Niko u toj školi, od nastavnika, direktora ili odgovornih u resornom ministarstvu nije odgovarao, niti je pokrenut bilo kakav disciplinski postupak koji bi utvrdio čija je odgovornost što je Slavku zabranjeno da pohađa školu i što mu ni danas nije priznat taj prvi razred u koji je išao”, ispričao je za BUKU Nenad Mršević, dodajući da će njegov sin nastaviti školovanje najvjerovatnije od septembra ove godine u nekoj od škola za obrazovanje odraslih.

Na ovaj korak su se odlučili jer je i nakon presude suda u Višegradu škola u Rudom opet uradila iste stvari i Slavku onemogućila da nastavi školovanje za tehničara drumskog saobraćaja u Srednjoškolskom centru u ovom mjestu.

Slavko po preporuci ljekara nije izašao na polaganje razrednih ispita koje je ljetos organizovala škola u Rudom po nalogu resornog ministarstva, jer su učinili sve da to Slavku onemoguće – organizovali su razredni ispit, a da nisu prilagodili nastavni plan, program i gradivo, a ispit su zakazali ne vodeći računa o njegovom zdravstvenom stanju. Raspored je bio takav da je u 8 dana trebalo da položi 15 predmeta, 2 dnevno“, pojašnjava otac.

Bojan Bajić, Slavkov javni zastupnik, kaže da je nedopustivo da se prvosnažne sudske presude u ovoj zemlji ne provode, te da neće odustati od ovog slučaja, sve dok odgovorni u obje institucije ne budu sankcionisani.

Dodao je da se još sprovode pojedini sudski postupci, te da je podnesena krivična prijava protiv novog direktora škole, Tatomira Eleza, jer je napravio iste one greške koje je u proteklom periodu napravio bivši direktor škole.

Cijeli ovaj problem je i nastao zato što institucije nemaju integriteta i što štite pojedince koji prave greške. A cijeli ovaj slučaj je pokazao da sve što su do sada radili, radili su u cilju da zaštite te pojedince”, naglasio je za ovaj portal Bajić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske pokušali zatražena je informacija da li su pokrenuti disciplinski postupci ili određene sankcije protiv odgovornih u ovoj instituciji, te zašto Slavku Mrševiću nije isplaćen utvrđeni iznos za pretrpljenu duševnu bol, ali konkretan odgovor nije dobijen.

U vezi sa navedenom presudom, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske će postupiti u skladu sa pozitivno-pravnim propisima Republike Srpkse”, saopćili su iz Ministarstva.

Podsjetimo, Slavko je 2016. upisan u prvi razred Srednjoškolskog centra u Rudom, njegove ocjene na prvom polugodištu nisu zaključene, u drugom polugodištu nije ni ocjenjivan, da bi mu se potom onemogućio ulazak u školu.