Nakon pritiska javnosti sastaju se Tegeltija, Novalić i Višković u Doboju

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija sastat će se danas u Doboju sa premijerima entitea Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, gdje će razgovarati o trenutnoj situaciji u vezi s koronavirusom. 

Sastanak organizira nakon kritika javnosti, struke i apela poslodavaca da je izostala reakcija naših vlasti dok su njihove kolege u regiji već reagovale.

Na djelovanje izvršnu vlast u segmentu ekonomije pozvao je i predsjedavajući Državnog parlamenta Denis Zvizdić.

On je kazao kako Vijeće ministara BiH, imajući u vidu širok spektar nadležnosti državnih organa u oblasti ekonomije, trgovine, carina, poreza i tako dalje, bez odlaganja formira krizni štab za otklanjanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, koji bi definirao konkretne mjere za pomoć privredi kojima bi bile ublažene nastale štete, i koji bi, u saradnji sa drugim nadležnim tijelima vlasti, izradio sveobuhvatni akcioni plan sa precizno definisanim aktivnostima, nosiocima i rokovima koji bi, u skladu sa mjerama koje se provode u regionu i EU, omogućio što bržu normalizaciju privrednih tokova u BiH.

Sa današnja dva nova slučaja, u Bosni i Hercegovini trenutno je prisustvo korona virusa potvrđeno kod 13 osoba

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 4.900 ljudi, a potvrđeno je više od 130.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 115 zemalja, naveli su WHO-a.