New York je novi epicentar koronavirusa u svijetu, ulice izgledaju kao u filmovima

New York je novi epicentar koronavirusa u svijetu. New York ima više od 30.000 slučajeva zaraze od ukupno 65.000 slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama, a više od 400 stanovnika New Yorka preminulo je uslijed zaraze.

Država je zatražila na desetine hiljada respiratora, bolničkih kreveta i kreveta za intenzivnu njegu kako bi zadovoljili potrebe svojih bolnica.

New York je milionski grad i razumljivo je da postaje epicentar zaraze, ali nama, stanovnicima, šokantno je da se tako brzo razvija“, rekao je za N1 Dejan Jelača, glumac, koji trenutno živi u ovom gradu.

“Mediji su upravo javili da je skoro 70.000 oboljelih, a najtužniji dan je upravo ovog jutra, jer smo prešli broj od hiljadu mrtvih, tačnije preminule su 1.032 osobe”, kazao je on.

Bolnica na Manhattanu započela je liječenje više pacijenata na jednom respiratoru, što je pokušaj koji bi mogao ublažiti kritični nedostatak mašina za disanje i pomoći bolnicama širom zemlje da odgovore na očekivani porast oboljelih od koronavirusa.

Ova tehnika je prošla naučna ispitivanja i korištena je nakon masovne pucnjave u Las Vegasu 2017. godine. Vjeruje se da je ovo prvi put da se ova tehnika koristi kao dugoročna strategija.

NewYork-Presbyterian koristi dijeljenje respiratora samo za dva pacijenta istovremeno, kojima su potrebna slična podešenja uređaja. Dr. Jeremy Beitler, specijalista za plućne bolesti Columbia Irving, rekao je da svaki pacijent i dalje prima jednaku količinu kisika i nivo njege. Dijeljenje neće odgovarati svakom slučaju, dodao je, jer će mnogim pacijentima biti potreban vlastiti.