Njemačka najavljuje 12,4 milijarde eura pomoći ekonomiji

Njemačka Vlada najavila je niz mjera, uključujući dodatnih 12, 4 milijardi eura ulaganja u iduće četiri godine, kako bi podstakla ekonomsku aktivnost koja trpi štetu zbog epidemije koronavirusa.

“Zbog koronavirusa kompanije u Njemačkoj ne bi smjele da bankrotiraju, niti bismo smjeli gubiti radna mjesta, ako to ikako možemo spriječiti”, navodi se u saopštenju vladajuće koalicije.

Mjere su dogovorene nakon razgovora stranaka u sastavu vladajuće koalicije kancelarke Angele Merkel.

Velika koalicija odlučila je da poveća ulaganja za 3, 1 milijardu eura u svakoj godini od naredne do 2024. Ukupno 12, 4 milijarde eura biće investirano u projekte okrenute budućnosti, poput modernih saobraćajnica, dostupnog stanovanja, digitalne strategije i vještačke inteligencije.

Među mjerama koje bi trebalo da ublaže šokove izazvane koronavirusom, koalicija je odlučila da poveća beneficije radnicima zbog skraćenog radnog vremena i time zaštite radna mjesta i pruže podršku poslodavcima.

Prema novim propisima, kompanije mogu tražiti dodatke za skraćeni rad ako on obuvata samo desetinu zaposlenih. Do sada su ga mogle tražiti ako je skraćeno radila najmanje trećina radnika.

Pravo na taj dodatak imat će po novim propisima i privremeno zaposleni radnici. Vlada će razmotriti i dodatnu finansijsku pomoć kompanijama, navodi se u saopštenju koalicije. Najveća evropska ekonomija pokazuje znake oporavka na početku godine, nakon slabog završetka prošle.