Novalić o otkazima: Prije bih rekao da je smanjen broj uposlenih, svi koji ostanu bez posla će biti zaštićeni

Problem broja otpuštenih još uvijek nije tako veliki, ali će biti. Do jučer je otpušteno 3.543, a ja bih prije rekao da je smanjen broj uposlenih. To je bilo u martu, taj broj raste od polovine marta. Taj broj nije velik, možemo ga na biroima rada servisirati, kazao je danas Fadil Novalić, premijer FBiH na konferenciji za novinare.

Ekonomska pitanja će nakon zdravstvenih biti najvažnija u našim životima. Svi smo se angažovali i paralelno rješavamo i taj problem. Nećemo zarađivati otpuštanjem, ali moramo reći da ćemo učiniti sve da zbrinemo one koji su otpušteni, u smislu zaštite da ne ostanu bez primanja“, kazao je Novalić.

Na pitanje kako se namjeravaju zaštititi radnici koji su ostali bez posla, Novalić je odgovorio:

Intenzivno radimo na ekonomskim modelima i koristimo konakte sa svim ekonomskim stručnjacima, svi smo angažovani i paralelno rješavamo i taj problem. Mi moramo reći da ćemo učiniti sve za one koji budu otpušteni. Neće ostati bez zaštite, neće ostati bez primanja. Zakon im garantuje da će imati primanja“, rekao je.

O problemima koji nastaju kaže da će biti raspoređeni prema nivoima vlasti.

Najmanje će servisirati općine, srednje kantoni a najviše Vlada“, pojasnio je.

O istragama u slučajevima “Igman” i žene koja je preminula u Sarajevu kaže da se neće miješati u rad.

To je pitanje za pravosudne organe, mi se ne miješamo u rad, mislimo da njihov rad može doprinijeti u borbi protiv širenja koronavirusa“, kazao je.

Još je kazao da Krizni štab u FBiH nije smijenjen nego preuređen,

Smjena dosadašnjeg Kriznog štaba u FBiH nije bila politički potez, već tehničko pitanje da bismo učinili štab što efikasnijim. U sastavu nisu bili bitni organi koji provode borbu protiv pandemije. Tamo su bile i ostale tri osobe, dopremijer je šef štaba, direktor Civilne zaštite i direktor Crvenog križa. Ostale osobe smo zamijenili onim koje stvarno učestvuju u borbi protiv koronavirusa“, rekao je Novalić.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar je kazao da je u odnosu na posljednji izvještaj (jučer u 18 sati), do jutros testirano novih 18 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod pet osoba. Četiri su iz Sarajeva i jedna iz Gruda.

U FBiH je do danas testirano ukupno 517 osoba, u HNK – 26, u KS – 9, ZDK – 8, ZHK – 7, USK – 6, BPK – 4, Posavskom kantonu – 1 i SBK – 1. Tuzlanski kanton i Kanton 10 nisu prijavili pozitivne slučajeve“, rekao je.

Više od 30 hiljada ljudi je pod nadzorom.

To smatramo uspješnom protuepidemijskom mjerom koju provodimo“, rekao je Pehar i pozvao građane na poštivanje svih mjera u sprečavanju širenja virusa.