Pilav: Devet klastera u KS, jedan je tematska sjednica Vlade FBiH

Dr. Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS kazala je da je do danas u podne potvrđeno 18 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u Kantonu Sarajevu. Urađeno je 205 testiranja.

“U samoizolaciji je 1.880 naših sugrađana, 868 izašlo je iz samozoalcije. U Kantonu Sarajevo imamo devet klastera trenutno”, rekla je.

Tako je broj klastera u odnosu na jučer povećan za dva, pilav je pojasnila da je “klaster epidemiološka grupa kontakata oko jedne pozitivne osobe”.

“Klasteri se najvećim dijelom vežu sa slučaj Konjic od 11. marta i to je prvi klaster. Novi klaster vezan je za sastanak sredinom marta, to je bila tematska sjednica Vlade FBiH 16. marta održana u Sarajevu, i sve su osobe pod epidemiološkim nadzorom, date su im instrukcije o samoizolaciji. Jedan od klastera je privatna agencija u kojoj je radila naša preminula sugrađanka, svi su pod zdravstvenim i epidemiološkim nadzorom. Porodica je u kućnoj izolaciji, izvršeno je testiranje svih članova porodice, i izuzev kćerke koja je pozitivna, svi su negativni. Epidemiološka situacija je za sada pod nadzorom”, navela je Pilav.