– Radi se o ženi starije životne dobi, ona je hospitalizirana i stanje je stabilno. Ukupno do sada u KS u izolaciji je 1.608 osoba, a iz izolacije je izašlo 364. Ukupno testiranih je 63, pozitivnih je deset.

Napominjem da se intenzivnije krenulo sa testiranjem, prate se klasteri i zdravstveno stanje osoba u tim klasterima. Još jednom napominjem da se testiranje radi u trenutku razvijanja prvih akutnih respiratornih simptima i pojave temperature.

Pratimo klastere, promjene zdravstvenog stanja tih osoba. Napominjem da testiranja na lični zahtjev neće biti, jer su moguća dobijanja negativnih rezultata, a ukoliko se to ne desi u pravo vrijeme shodno kliničkoj slici, i onda narušavamo epidemiološki okvir koji imamo, i toga se bojimo.

Sugrađane molimo da budu u stalanom kontkatu sa našim zdravstvenim službama i da postupaju strogo po pravilima. Epidemiološka situacija je pod kontrolom jer smo zatvorili pet klastera i pratimo ih, stoga nema mjesta panicima, svi smo dio iste priče – rekla je dr. Pilav.