Pilav: Novi klaster u Sarajevu, ukupno šest

Aida Pilav, šefica Kriznog štaba Kantona Sarajevo, kazala je danas na pres-konferenciji da je na prostoru ovog kantona evidentirano ukupno šest klastera, a jedan novi otvoren je jutros.

Pilav je objasnila kako je poštivanje mjera samoizolacije ključno u zubijanju širenja koronavirusa.

“Od 15 pozitivnih slučajeva zabilježen jedan smrtni ishod. Izricanje mjere samoizolacije je najznačajnija javna zdravstvena mjera i njeno poštivanje je jako značajno u ovakoj vrsti epidemije”, rekla je Pilav.

Na području Kantona Sarajevo je do sada poznato šest klastera. Posljednji klaster otvoren je danas, a nastao je na sastanku održanom sredinom marta, uprkos propisanim naredbama.

“Sa današnim danom imamo otvorenih šest klastera, jedan je otvoren jutros zbog sastanka u Sarajevu sredinom marta mjeseca. Mi smo sad u situaciji da hvatamo te pozitivne slučajeve iz perioda u kojem su bile visoko preporučene mjere odgađanja i zabrane javnih skupova”, pojasnila je ona.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine objavio je zvanične podatke o broju zaraženih korona virusom u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

Kako su saopćili iz Zavoda, do sada je potvrđeno 95 slučajeva.

U Bosni i Hercegovini je do sada zabilježeno 258 slučajeva, od čega su četiri imala smrtni ishod, a pet osoba se uspješno oporavilo.