Pitali smo IOM i CK FBiH da li se vrši kontrola i testiranje migranata na koronavirus

U jeku globalne pandemije koronavirusa, na snazi su vrlo stroge mjere za putnike koji u BiH ulaze iz zaraženih područja.

Međutim, postavlja se pitanje da li su migranti koji ulaze u državu testirani na Covid-19.

Sarajevska sehara kontaktirala je Internacionalnu organizaciju za migracije (IOM) i Crveni križ FBiH u potrazi za informacijama u vezi sa testiranjem zdravstvenog stanja migranata.

Iz IOM-a su naglasili da kontroliranje zaraze koronavirusom nije u njihovoj nadležnosti.

Vjerujemo da će zdravstvene institucije odraditi svoj posao. Na našoj web stranici i društvenim mrežama objavili smo da su uvedene restrikcije na posjete privremenim prihvatilištima za migrante“, kazali su za Sarajevsku seharu iz IOM-a

Također, IOM je dijelio informativne postere i letke u vezi preventivnih mjera za spriječavanje širenja koronaviruse u šest prihvatilišta.

Pitali smo Crveni križ FBiH da li su uveli određene mjere kako bi zaštitili svoje volontere od zaraze i znaju li oni da li se trenutno vrše testiranja migranata na koronavirus.

Sve organizacije CK koje rade sa migrantima obavezno koriste maske, rukavice i dezinfekciona sredstva tokom cjelodnevnog rada sa migrantima. Nakon radnog dana, odjeću peru i vrše dezinfekciju ruku, radne površine i vozila“, kazali su za Sarajevsku seharu iz Crvenog križa.

Dodali su da je održan trening sa članovima Mobilnih timova CK o zaštiti i prevenciji širenja koronavirusa.

Medicinski timovi DRC-a, Domovi zdravlja i timovi Crvenog križa su svaki dan na terenu i rade po preporukama Kriznog štaba FMZ-a. Ukoliko osoba pokazuje simptome koronavirusa postupa se po preporukama Kriznog štaba“, pojasnili su.

Na pitanje kako komentarišu apel Općine Centar građanima da ne kupuju maramice od migranata na ulici zbog upitne higijene i zdravstvenog stanja, rekli su da su higijenski uslovi u privremenim prihvatnim centrima sasvim zadovoljavajući.

Kada je riječ o migrantima koji nisu u prihvatnim centrima, odnosno o migrantima koji su na ulici, uglavnom su u privatnim smještajima i imaju barem minimalan pristup higijenskim uslovima. Vrlo je mali broj njih da nisu smješteni nigdje”, zaključili su.

Podsjećamo, danas je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu pandemiju ovim virusom.