Plutajuća vojna bolnica stigla u New York

Mornarički brod koji je jučer pristao na Menhetnu pružiti će pomoć gradskim preplavljenim bolnicama oslobađajući krevete za pacijente sa koronavirusom.

Brod Comfort s 1.000 kreveta sa 12 operativnih dvorana, medicinskom laboratorijom i više od 1.000 oficira mornarice, stigao je u Pier 90 od West 50th Street na Manhattanu nešto prije 11 sati, a gradonačelnik Bill de Blasio rekao je će 750 njegovih kreveta koristit „odmah“.

Comfort će tretirati pacijente koji nemaju virus. Gradske bolnice su sada toliko pune da su medicinari na terenu prisiljeni da donose presudne odluke na licu mjesta o tome ko mora ići u bolnicu, a ko ostaje.

Duž rijeke Hudson, ljudi su se okupljali da bi gledali kako brod dolazi te očigledno kršeći pravila socijalnog distanciranja.

Confort supertanker, korišten je kao plutajuća baza za spasilačke radnike u Njujorku nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Pri slanju broda, mornarički službenici priznali su da su preuzeli rizik.
“Moramo čuvati ovaj brod koliko je moguće, kako bi bili sigurni da radimo sve protiv ulaska koronavirusa unutra”, rekao je kapetan Joseph O’Brien, komodor vojnog operativnog tima New Yorka.