Poboljšajte život poboljšanjem kvalitete zraka u vašem domu

Iako toga možda niste svjesni, kvaliteta zraka u vašem domu značajno utječe na zdravlje i kvalitetu života vas i vaših ukućana. Loša kvaliteta zraka može izazvati umor, slabost, česte glavobolje i alergije. No, nije sve tako sivo.

Uz samo nekoliko jednostavnih poteza možete lako poboljšati kvalitetu zraka u svim prostorijama. Probajte, jer odmah ćete osjetiti razliku. Savjete možete primijeniti bilo gdje, u svom domu ili u uredu, piše Oslobođenje Portal.

Preporučuje se nekoliko puta provjetravati prostor u kojem boravite tokom dana. Svjež je sinonim za kvalitetan zraka. Ako vam se čini da je jedino u kuhinji ustajali zrak jer se u njoj miješaju mirisi od kuhanja, varate se.

Iako ponekad ne možemo osjetiti ustajali zrak, to nije razlog da ne provjetrimo prostoriju. Najkvalitetnije prozračivanje je tako da otvorite sva vrata i prozore, odnosno da napravite propuh.

Propuh vam neće naštetiti nekoliko minuta, a dobit ćete zdrav prostor prepun kisika. Provjetravajte ujutro nakon buđenja, popodne nakon što se vratite s posla i navečer prije odlaska na spavanje.

Ako ćete potpuno mokru odjeću sušiti u sobi, mogli biste riskirati gljivice, bakterije i plijesan na zidovima. Naime, voda koja isparava iz odjeće kondenzira se i stvara odličnu podlogu za razvoj bakterija. Stoga se preporučuje sušiti odjeću na otvorenom na sušilu za odjeću.

Pošto je kupaonica mjesto za kupanje i tuširanje, često je ispunjena vlagom. Upravo zbog toga u njoj raste vlažnost zraka i češće se razvijaju gljivice i plijesan. Kako biste spriječili ružno crnilo na zidovima, nakon svakog tuširanja ostavite otvorena vrata ili prozor kako bi sva vlaga mogla izaći i kako bi se zrak što prije osušio.

Mnoštvo zelenila u sobi biće presudno i za kvalitetniji i čišći zrak. Budući da jako dobro znamo da biljke stvaraju kisik, preporučuje se izabrati neke od sobnih biljaka koje će se estetski uklopiti u vaš prostor, ali i koje ne zahtijevaju previše njege ako nemate dovoljno vremena.

Jeste li znali da grijanje na drva i mirisne svijeće emitiraju nezdrave čestice? Stoga, ograničite njihovu upotrebu.