Pokušaj zastraživanja: Na današnji dan na Marijin dvoru obješeno 55 Sarajlija “ilegalaca”

U noći sa 27. na 28. mart 1945. godine, po odluci ustaškog prijekog suda, na Marijin dvoru je obješeno 55 građana Sarajeva.

Radi se o ilegalcima antifašističkog pokreta, pripadnicima pokreta otpora i članovima građanskog otpora.

Danas, ispred zgrade Filozofskog fakulteta u Sarajevu postoji spomen-obilježje u znak sjećanja na ubijene građane.

Šerif Biser je prilikom obilježavanja jedne godišnjice izjavio da je pred samo oslobođenje Sarajeva, odlukom ustaškog stožera zločinca Maksa Luburića, na marindvorskim kestenovima, obješeno 55 sarajevskih ilegalaca, antifašista svih bh. religija i nacija.

Vješanje je imalo za cilj da zastraši Sarajlije. Tog dana obješeno je 55 ilegalaca Sarajeva, među kojima je bilo i policajaca, koji su vješani po noći da ne bi Sarajlije vidjele da vješaju pola njih mrtvih, koji su bili pretučeni u to vrijeme u policiji“, kazao je Biser i zaključio: “Ipak, Sarajevo i Sarajlije nisu poklekli pred ustaškim terorom“.

Na mjestu zločina podignut je spomenik kao opomena budućim generacijama.

“Ovaj spomenik podsjećat će sadašnje i buduće generacije, bez obzira na njihovo vjersko i nacionalno uvjerenje,  da treba biti spreman na otpor prema bilo kakvim oblicima i pojavama fašizma. Spomenik ispred nas, nosit će trajnu poruku sloge, međusobne ljubavi, hrabrosti i poštenja bh. naroda“, kazao je Biser.