Poljski režim karantena: Ne pošalješ selfie – policija na vrata, izađeš iz doma – kazna u iznosu šest plata

Poljska je lansirala aplikaciju koja će pomoći policiji osigurati da ljudi koji su došli iz inostranstva ostanu u izolaciji, te da tako ne krše zabranu izlaska iz kuće, kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Vlada u Varšavi je pojačala mjere za suzbijanje širenja epidemije Covid-19, koji je do danas zarazio u Poljskoj 1.031 osobu i odnio 14 ljudskih života.

Svaki građanin koji se vratio iz inostranstva mora biti u kućnoj karanteni dvije sedmice i dužan je odgovarati na pozive policije ili preuzeti aplikaciju, objavilo je poljsko ministarstvo na svojoj web stranici.

Aplikacija “Kwarantanna domowa” (kućna karantena) koristi uslugu mobilne telefonije za lociranje i prepoznavanje lica, a korisnicima šalje nenajavljene zahtjeve za snimanje selfija, na koje oni moraju odgovoriti u roku od 20 minuta ili ih aplikacija prijavljuje policiji.

Ministarstvo je korisnicima dalo dodatna uputstva kako bi osigurali da su njihovi telefoni napunjeni i da provjeravaju svoje SMS-ove.

Poljaci koji krše naredbu o karanteni suočavaju se s novčanim kaznama do 30.000 poljskih zlota (6.540 eura). To je gotovo šest puta više od prosječne bruto plate u Poljskoj za četvrto tromjesečje 2019. godine.