Porast broja nezaposlenih: U HNK za tri dana 200 otkaza, u BiH 7.000 prekida ugovora

Zabrinjavajući podaci o hiljadama otpuštenih radnika uslijed epidemiološke krize zbog koronavirusa proteklih dana stižu iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Iz službi za zapošljavanje su istakli da su im se od sredine marta građani počeli masovno javljati zbog prestanka radnog odnosa.

Za samo tri dana, u periodu od 25. do 27. marta Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona zaprimila je više od 200 zahtjeva za ostvarivanje prava nezaposlenih osoba, temeljem prestanka radnog odnosa.

“Zabrinjavajuće su najave računovodstvenih agencija o masovnim otpuštanjima po nalogu svojih komitenata. O tome koliko se o ekstremnim brojkama radi govori i podatak da se u čitavom mjesecu februaru 659 osoba javilo u evidenciju nezaposlenih naše Službe zbog prestanka radnog odnosa. Ovim informacijama želimo potvrditi opravdanu zabrinutost javnosti o opstanku privrede u vanrednim uvjetima”, istakli su iz Službe za zapošljavanje HNK-a.

Na području Kantona Sarajevo do sada su evidentirane ukupno 58.484 nezaposlene osobe. Podaci Službe za zapošljavanje KS pokazuju da je najmanji broj registrovanih nezaposlenih osoba u ovoj godini bio na dan 18. mart – 58.029 nezaposlenih.

“Od tada počinje primjetno intenziviranje novih prijava. Od 18. do 30. marta broj novoprijavljenih na evidenciji naše službe porastao je za 455 osoba, koje se uglavnom prijavljuju na evidenciju nezaposlenih zbog prekida radnog odnosa”, kazali su iz Službe za zapošljavanje KS.