Posljedice globalne pandemije: Više od 7.000 osoba ostalo bez posla u BiH

Više od 7.000 osoba do sada je ostalo bez posla, potvrđeno je za N1 iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Udruženje poslodavaca Federacije traži zabranu otpuštanja radnika i u krajnjem slučaju predlaže Lex specialis čemu se protive sindikalisti.

Otkazi su postali svakodnevni, a u najtežem položaju su radnici u ugostiteljskom, turističkom, drvoprerađivačkom sektoru.

Prema podacima SSSBIH preko 7.000 radnika je otpušteno otkako je nastupila pandemija koronavirusa. Prijedlog Udruženja poslodavaca Federacije da se u javnom sektoru smanje plate za 20 posto, te iste radnike neće vratiti na posao. Smatramo da je to jeftini politički trik i dogovor između poslodavaca i Vlade na koji Savez sindikata neće pristati. Poručujemo da se što hitnije donese set ekonomskih mjera“, rekao je Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.

Situacija je teška i za vlasnike malih i srednjih preduzeća koji strahuju da će zbog novonastale situacije zatvoriti preduzeća.

Aida Hasibović vlasnica je i direktorica vrtića “Kockica” u sarajevskom naselju Ilidža. Za N1 ističe da se donesenoj naredbi o prinudnom zatvaranju vrtića ne protivi i istu podržava shodno pandemiji koja vlada, ali ne opravdava nadležne organe koji nisu donijeli set privrednih mjera kojima bi se adekvatno pomoglo vlasnicima malih i srednjih preduzeća.

Napominje da akumulirana sredstva skoro da i ne postoje te da niko od poslodavaca ne može priuštiti dva do tri mjeseca finansiranja iz privatnih sredstava.

Mi smo mikrofirma koja broji šest uposlenih radnika i koja se finansira isključivo iz tekućih mjesečnih prihoda i nismo u stanju ispoštovati obaveze za period koji ne radimo, osim za dio godišnjih odmora, koji smo već potrošili u prethodnih petnaest dana“, izjavila je Hasibović.

Hasibović ističe da bi od krucijalne važnosti bila pomoć u sufinansiranju doprinosa i dijela neto plate, za period za koji ne rade.

Pomoć je ovog vikenda obećala Vlada Kantona Sarajevo, čije je Koordinaciono tijelo za predlaganje mjera zaštite i oporavka privrede pripremilo set mjera za pomoć privredi, a u prvom redu pomoć se odnosi na pravne subjekte koji su pogođeni mjerama zabrane obavljanja djelatnosti iz oblasti turizma, hotelijerstva, ugostiteljstva, prijevoza putnika, trgovine i slično, a posebno onima koji prema klasifikaciji djelatnosti obavljaju pretežitu djelatnost koja je obuhvaćena mjerama zabrane.