Preminula osoba sa područja Ilidže koja je bila pozitivna na koronavirus

Posljednja testiranja obavljena u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu pokazala su da su još dvije osobe sa područja Ilidže pozitivne na koronavirus.

Nažalost jedna od njih je preminula. Riječ je o starijoj ženskoj osobi.

U poslijepodnevnim satima u KCUS-u je testiran veći broj uzoraka, potvrdila je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica te zdravstvene ustanove.

Mogući način obolijevanja jednog od pacijenata sa Ilidže je veza sa ranijim slučajevima iz Konjica, tačnije kontakt sa osobom koja je bila na proslavi “Igmanove” godišnjice.

Drugi pozitivan uzorak je žena koja je danas preminula u Domu zdravlja na Ilidži. Ona je bila u kontaktu sa svojim kćerkom koja je boravila u Italiji te je to mogući način prijenosa virusa COVID-19.

Preminula pacijentica je danas primljena u Dom zdravlja sa povišenom temperaturom. Ljekari su je pokušali reanimirati, međutim žena je preminula. Ljekarima, navodno, nije rekla da je bila u kontaktu sa kćerkom koja je boravila u Italiji. Prema ranijim izjavama portparola Doma zdravlja KS Armana Šarkića, o svemu je obaviješten odmah Krizni štab u KS.

Testirani su i uzorci iz Brčkog – pet, Novi Travnik -jedan, Bugojno – dva, Vogošća dva, Ilidža – ukupno tri testirana, Zenica – četiri. Osim dvoje sa Ilidže, svi ostali su bili negativni.

Podsjećamo, sada u BiH ukupan broj osoba zaraženih koronavirusom je 166, što predstavlja nagli porast u odnosu na prethodne dane, a broj smtnih slučajeva porastao je na tri.