Preminuo legendarni košarkaš Borislav Stanković u 95. godini

U Beogradu je u 95. godini preminuo Borislav Bora Stanković, legendarni srpski košarkaški radnik.

Stanković je jedan od osnivača KK Crvena zvezda, reprezentativac Jugoslavije i čovjek koji je postigao prvi koš u historiji Svjetskih prvenstava.

Stanković je nastupao za Crvenu zvezdu, Železničar i Partizan tokom igračke karijere 1946-1953, s tim što je u crno-bijelima paralelno obavljao i funkciju trenera.

Trenerskim poslom se bavio sve do 1970. godine, a stvorio i deset godina predvodio OKK Beograd, a osvojio je i titulu u Italiji sa Kantuom. Po tri puta je bio šampion Jugoslavije kao igrač i trener, uz dva Kupa Jugoslavije.

Međutim, zauvijek će biti upisan u historijske knjige kao funkcioner, i to na poziciji generalnog sekretara FIBA od 1976. do 2002. godine, a bio je član i Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Tokom njegove ere košarka se transformisala u jedan od najpopularnijih sportova na svijetu, a posebno se istakao ohrabrivanjem stranih košarkaša da se okušaju u NBA ligi, te omogućavanju NBA profesionalaca da igraju za svoje reprezentadije na Olimpijskim igrama od 1992, a poslije i na svjetskim prvenstvima.

Stanković je jedan od najzaslužnijih za ogromnu ekspanziju košarke u drugoj polovni 20. vijeka, a u njegovoj eri dobili smo liniju za šut za tri poena, nove dimenzije terena, umjesto dva poluvremena utakmice u organizaciji FIBA su promijenile sistem na četiri četvrtine kako bi se igra približila NBA košarci.

Zahvaljujući njemu Hrvatska je dobila pravo nastupa na Olimpijskim igrama 1992. u Barseloni na kojima su “kockasti” poraženi u finalu od originalnog “Tima snova”.

Potom je bukvalno “izmislio” kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Atini 1995. koje su omogućili SR Jugoslaviji pa se vratio na međunarodnu scenu i osvoji historijsko zlato.

Rođen je u Bihaću, danas Bosni i Hercegovini 1925. godine, kao mlad se doselio u Novi Sad, a posle Drugog svjetskog rata je prešao u Beograd.

Diplomirao je na fakultetu za veterinarsku medicinu, ali se nakon deset godina rada kao veterinarski inspektor 1966. godine potpuno posvetio košarci.

Tečno je govorio šest stranih jezika, 1991. godine je primljen u košarkašku Kuću slavnih, 2007. u FIBA Kuću slavnih, a 2000. u žensku košarkašku Kuću slavnih.

Ukupno je učestvovao na 28 evropskih prvenstvava, po 14 svjetskih i Olimpijskih igara, te na 12 kongresa FIBA.

Imao je jednu ćerku, dvoje unučadi i dvoje praunučadi, prenosi b92.net.