Prisjetimo se kako je sve počelo: Vizuelno vas vodimo kroz pijacu u Wuhanu

Vjeruje se da je pijaca u Wuhanu epicentar koronavirusa koji je pokorio svijet. 

Moramo istaknuti da je Sarajevska sehara prvi put ovaj članak pisala kada je od koronavirusa preminulo svega 56 osoba, a sada je to mnogo veći broj.

Smatra se da su životinje osumnjičene kao glavni izvor epidemije, a sa kineskih “mokrih pijaca” na kojima se prodaje meso zajedno sa živim životinjama.

Objavljujemo fotografije ilegalne prodaje štakora, zmija, vučjih štenaca i koala na tržnici morskih plodova Huanan u središnjem gradu Wuhan, kad se još trgovalo u decembru.

Tržište je zatvoreno 1. januara 2020. godine.

Kako izgleda ta pijaca pogledajte na fotografiji ispod.

Razne se životinjske vrste mogu naći u ponudi na toj pijaci, ali se vrlo često nabrajaju samo neki poput šišmiša, mačaka, zmija, žaba itd.

Međutim, ono što je zanačajno za istaknuti jeste da se na toj pijaci miješaju žive i mrtve životinje, nivo higijene je nepostojeći, te je vrlo upitno koliko bi osoba koje nisu navikle na takav način života pristale da kupe nešto.

Sve upućuje na to da je bilo pitanje vremena da se dogodi katastrofa.

Na fotografiji ispod možete da pogledate puni pregled životinja (one koje su javnosti poznate) koje se prodaju na toj pijaci.

Neki prodavači nude i neobične proizvode, uključujući jelenov penis za 44 funte ili penis krokodila za manje od pet funti.

Slike snimljene prije zatvaranja pijace od strane kineskih zvaničnika jasno prikazuju nesanitarne uslove u kojima su živjele životinje dok se hranom još uvijek trgovalo.

Tržište je nazvano “ground zero”, što bi u grubom prijevodu značilo epicentar virusa.

Gao Fu, direktor kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, krivio je mjesto za bolest, rekavši: “Porijeklo novog koronavirusa su divlje životinje koje se ilegalno prodaju na tržištu morskih plodova u Wuhanu“.

Dodao je da je jasno da se “ovaj virus prilagođava i mutira“.

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je da je tržište morske hrane Huanan 1. januara 2020. zatvoreno zbog sanacije okoliša i dezinfekcije.

Podsjećamo, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je prošle sedmice globalnu pandemiju virusom.

Dok u matičnoj Kini, i još matičnijem Wuhanu jenjava i ne raste broj zaraženih, u Europi raste broj oboljelih.

Prednjački Italija, za koju se smatra da je europski epicentar ovog virusa, te Španija.