Privrednici: Proglasite vanredno stanje u FBiH i zašitite radna mjesta

Udruženje poslodavaca FBiH i Privredna komora FBiH obratili su se vlastima apelujući da se proglase vanredno stanje kako bi se zaštitila radna mjesta, uposlenici i kompanije, piše N1

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović rekao je kako poštuju sve mjere koje stožer donosi, ali da nisu siurni kako su neke previše opravdane s obzirom da se odražavaju na privredu.

“Cilj je zadržati radna mjesta, da uposlenici što manje osjete krizu jer jako puno privrednih subjekata koji već rade na minimumu. Hoteli su popunjeni sa ne više od 10 posto, kao i transportne kuće pogotovo koje vrše prijevoz putnika i roba sa Italijom. Dodatno se usložnjava situacija u metalnoj, obućarskoj i drugoj industriji. Imamo neke najave da Njemačka uvodi restriktivne mjere, a u svemu tome je naša privreda, ovakva kakva jeste, osjetljiva”, rekao je Smailbegović.

Istakao je kako smatraju da teret ove krize trebaju podijeliti ne samo privatni i realni sektor nego čitavo društvo.

“Ljudi iz privrede trebaju biti uključeni u mjere koje trebaju pomoći privredi i da napravimo saradnju s kriznim štabovima zdravstvenog sektora kako se ne bi uvodile neke mjere koje će imati posljedice na privredu. Potrebno je napraviti kompenzacioni fond gdje će se koristiti sredstva iz budžeta za pomoć privredi. Već postoje razna sredstva i ona se trebaju preusmjeriti. Svjetska banka i MMF su ponudili određena sredstva”, dodao je Smailbegović.

Najveća pomoć potrebna je za sufinansiranje plata i doprinosa kako ne ispaštali radnici te da se uvede moratorij ili prolongiranje plaćanja kredita kako za privredne subjekte tako i za radnike dok se situacija normalizuje, a privrednici apelujuda ministarstva saobraćaja na entitetskom i državnom nivou naprave blisku saradnju sa zemljama regije kako bi se omogućio transport roba jer posljednjih dana se bilježi brojni problemi.

“Situacija je sada haotična, kamione nam zaustavljaju, negdje kamione stoje, a vozače vraćaju u BiH. Treba nam krizni štab za transport, rješnja postoje”, dodao je.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić kazao je kako nadležne institucije trebaju proglasiti vanredno stanje u BiH ističući da se tek nakon donošenja ovog akta mogu provoditi mjere, a Agencija za bankarstvo narediti bankama da odgode uplaćivanje kredita.

“Kompenzacioni fond Vlade nam je potreban jer bi u njemu spas tražile kompanije koje se bave transportom, turizmom i sl. Također, potrebno je dozvoliti pomjeranje uplate direkntih i indirektnih poreza za određeni period”, rekao je Jašarspahić.

Kazali su kako Vlada FBiH nije još razmatrala ovaj aspekt iako su se nadali da će o jučer učiniti i donijeti niz mjera, što se nije dogodilo. Smatraju da su sve vlade zanemarile ovaj aspekt i da se trebalo brže reagovati.

Predsjednik Udruženja metalne i elektro industrije Kasim Kotorić kazao je kako je kriza krenula još od Nove godine kada se koronavirus pojavio u Kini te da su posljedice u metalskoj, auto i elektro industriji već bile katastrofalne u januaru.

“Jedna po jedna grana će osjećati posljedice, sada najviše tekstilci, kožari i obućari koji rade s Italijom, ali se preliva na svu metalnu industriju jer se oni snabdijevaju od tamo. U Kini se samo 7-10 dana nije mogla dobiti roba, nakon toga je mogla otežano, ali je stizala. Mali broj firmi je osjetio da je drastično pao izvoz u Kinu jer je privredna aktivnost bila na nekom minimumu. Kina je brzo doskočila svim tim stvarima i organizovala život, a mi to isto moramo uraditi. Nas je pogodila Italija koja je naglo proširila taj virus i mi se moramo prilgaoditi jer svi će biti na udaru”, rekao je Kotorić.

Privrednici su poručili da će zaštiti svoje radnike koliko mogu, ali da neće moći puno uraditi bez pomoći države i vlasti.