Prodaja “sapuna za mobitele” abnormalno skočila zbog straha od koronavirusa

Šta god dotaknete svojim rukama, hranu, bakterije, prašinu, možete prenijeti na svoj mobitel i tako od njega napraviti čuvara bakterija.

Kako se broj oboljelih od novog koronavirusa povećava iz minute u minutu, sve više ljudi se interesuje kako održati mobitel čistim, a od nedavno je jedan uređaj za čišćenje postao popularniji nego ikada ranije.

Tako je prodaja proizvoda “PhoneSoap“ (sapun za mobitel) veća 20 puta u posljednjih mjesec dana nego u isto vrijeme prošle godine.

Ovaj proizvod čisti mobitele tako što ih “kupa“ u UV zrakama, ali još nije poznato je li to djelotvorno za ubijanje virusa Sars-CoV-2, koji izaziva bolest COVID-19, prenosi Geek.hr.

Kompanija je rasprodala svoj proizvod početkom marta, a sada prima narudžbe unaprijed za uređaje koji će biti isporučeni kupcima između 15. aprila i 30. maja.

“Koronavirus je definitivno utjecao na podizanje svijesti o tome da mobiteli i tvrde površine mogu danima biti skladišta bakterija i da ih je važno adekvatno čistiti“, tvrdi Dan Barnes, suosnivač kompanije.

Istraživanja su ustanovila da oni mogu biti nosioci patogena, među kojima su i bakterije otporne na antibiotike“, kaže Mia Lieberman, klinički veterinar na Harvardskoj medicinskoj školi, koja je testirala efektivnost “PhoneSoap” uređaja.

Linija proizvoda “PhoneSoap“ uključuje i uređaj “PhoneSoap 3“, pravougaonu kutiju s UV svjetlošću u koju mogu stati svi modeli pametnih telefona.

Kompanija prodaje i novi, veći uređaj, pod nazivom “HomeSoap“, u koji možete staviti više kućanskih predmeta.

Kako ovaj uređaj funkcioniše?

“PhoneSoap“ koristi UVC svjetlost, koja šteti bakterijama i virusima te sprječava njihovo razmnožavanje, kaže Lieberman.

Prema informacijama na službenoj stranici, ovaj uređaj ubija 99,9 posto kućnih mikroorganizama, uključujući Escherichiju coli i salmonelu.

Istraživanje koje je Lieberman provela potvrdilo je da je “PhoneSoap” efektivan u uklanjanju bakterija, ali je pritom istakla da je za eliminaciju Sars-CoV-2 potrebna veća količina UVC svjetlosti od one koju emitiraju ovi uređaji.

Do ovog zaključka je došla oslanjajući se na podatke koje su naučnici prikupili o drugim virusima, kao što je SARS. Prema njenim riječima, da bi se postigao taj intenzitet UVC svjetlosti, trebalo bi držati svoj mobitel dva sata u testiranom uređaju.

Mislim da se korisnici ne bi trebali oslanjati na UV uređaje za uklanjanje koronavirusa sa svojih mobitela. Mislim da nemamo potrebne podatke o tome koliko je ovo djelotvorno“, zaključuje Lieberman.

Iz kompanije se ne slažu s njom ali priznaju da uređaj nije testiran na COVID-19 i SARS, ali smatraju da bi to trebala biti jedna od obaveznih mjera sigurnosti u slučaju epidemije, piše CNN.

Lieberman, s druge strane, savjetuje ljude da mobitele čiste proizvodima koji u sebi sadrže najmanje 60 posto alkohola, osvrćući se na uputstva Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ali kaže da bi to trebalo provjeriti s proizvođačima svojih mobitela.