Proteklih dana povećan obim kupovine namirnica a među građanima sve veća panika

Proteklih dana povećan je obim kupovine osnovnih životnih namirnica,ali i osnovnih higijenskih potrepština.

Pojedini drogerijski marketi ostali su i bez zaliha nekih od osnovnih proizvoda za ličnu higijenu, pogotovo za žene.

Dokaz za to je veliki broj praznih polica koje su postale uobičajena pojava prilikom ulaska u bilo koji od ovih marketa.

 

 

Među građanima vlada ogromna panika, a mnoge kompanije apeluju da građani optimiziraju svoje kupovine kako bi omogućili svima laku dostupnost potrebnih proizvoda.

Prilikom potrebe za kupovinu lijekova, sredstava za dezinfekciju nužno je čekati u redovima ispred apoteka gdje je omogućen ulazak samo jedne osobe da obavi potrebnu kupovinu.

Federalni premijer Fadil Novalić danas je kazao kako je komunicirao s trgovačkim lancima te istakao da zalihe robe postoje.

“Bitno je da koridori snabdijevanja ostanu otvoreni. Evropski principi su da se ne blokira promet robe, roba ne prenosi virus, nego ljudi. Zalihe postoje u privredi, kod trgovačkih lanaca i u robnim rezervama. Sve smo stavili na raspolaganje ako bude poremećaja na tržištu”, kazao je Novalić.

Građanima je upućen apel da ne stvaraju sami nepotrebnu paniku, da optimiziraju svoje kupovine, te da misle i na one ugrožene, starije sugrađane koji su prema mnogim istraživanjima i ugrožena skupina po pitanju koronavirusa.