Prva žena koja je ikada osvojila Nobelovu nagradu

Najprestižniju nagradu u svijetu nauke, Nobelovu nagradu, do sada je osvojilo 896 osoba od čega je samo 47 žena.

Broj dobitnica Nobelove nagrade s godinama raste, ali u razmjerno malenom postotku. Nagrade se dodjeljuju na svečanosti u Oslu jednom u godini, 10. decembra, a dijele se za nekoliko disciplina – ekonomiju, fiziku, medicinu, hemiju, književnost i za mir.

Iako je ova lista dosta kratka, postoji jedna zanimljiva činjenica. Marie Curie je jedina žena koja je osvojila čak dvije Nobelove nagrade – jednu 1903. za fiziku, a drugu 1911. za hemiju. Kategorije u kojima postoji najviše nagrađivanih žena su književnost i mir.

Najmlađa dobitnica je aktivistica Malala Yusufzai koja ju je dobila sa samo 14 godina i to za mir. Dokaz kako se i u naučnom svijetu stvari osavremenjuju je to što je 2011. godine Nobelovu nagradu za mir dobila prva žena u arapskom svijetu Tawakkol Abdel- Salam Karman.

Prva žena koja je ikada osvojila Nobelovu nagradu, tačnije dvije – bila je Marie Curie. Nagradu za fiziku osvojila je 1903. godine, a za hemiju 1911. godine. Prvu nagradu je dijelila sa suprugom Pierrom Curiem i saradnikom Henriem Becquerelom. Osnovala je Institut Curie u Parizu i Varšavi, koji je i do danas ostao glavni centar medicinskih istraživanja.