Prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Crnoj Gori

Direktor Kliničkog centra, dr Jevto Eraković, potvrdio je za medije da je u Crnoj Gori registrovan prvi smrtni slučaj od koronavirusa i da je riječ o 65-godišnjem muškarcu koji je sinoć poslije ponoći primljen u Klinički centar sa hroničnim oboljenjem pluća.

Uzorak brisa je uzet nakon dolaska pacijenta u Klinički centar, a analize su potvrdile da je pacijent imao COVID-19. Ovaj građanin je u prvoj polovini ovog mjeseca boravio u Srbiji.

Večeras možemo da objavimo prvog preminulog od posljedica COVIDA 19. U pitanju je državljanin Crne Gore, star 65 godina iz Herceg Novog. On je u ranim jutarnjim satima transportovan u Klinički centar Crne Gore i ubrzo nakon toga i preminuo. Sve mjere koje su u kratko vrijeme boravka u Kliničkom centru Crne Gore sprovedene, nažalost nisu mogle da ostave neki bolji trag po liječenje ovog pacijenta“, kazao je dr Eraković.

Ističe da je osoblje koristilo je svu neophodnu zaštitnu opremu i sve procedure koje su propisane po standardima za liječenje ovakvih pacijenata.

“Ovo je prilika da još jednom shvatimo kolika je ozbiljnost ove bolesti i ovog virusa, da poštujemo sve preporuke koje su date od strane nacionalnog koordinacionog tima, da budemo solidarni i da se zajedno suočimo sa problemom koji nam slijedi i da ga uspješno i prebrodimo“, zaključio

DIREKTOR IJZCG- IZJAVA
Dr Boban Mugoša – „

Do ovog trenutka je u Crnoj Gori registrovano obolijevanje 22 osobe od Covid-19. Jedna osoba je danas preminula. Bris, odnosno uzorak od ove osobe je uzet jutros prije njene smrti i danas je utvrđeno da je ona preminula od koronavirusa. Ovo ukazuje da se epidemija širi i pokazuje ružnije lice nego što je samo širenje a to je da od ove bolesti se umire. Zbog svega ovoga, molim i ponovo podsjećam da treba poštovati sve propisane mjere i sve naredbe u cilju da se zaštitimo od ove bolesti“, kazao je direktor Instituta za javno zdravstvo Crne Gore, dr Boban Mugoša.

Današnji dantum, 22. mart 2020. godine, pamtim ćemo i po prvi smrtnim slučajevima od koronavirusa u Sjevernoj Makedoniji i Kosovu. Također, i Bosna i Hercegovina je juče zabilježila prvi smrtni slučaj.