Radnici Amazona u šest američkih skladišta pozitivni na koronavirus

Virus COVID-19 proširio se na najmanje šest skladišta, multinacionalne tehnološke kompanije Amazon sa sjedištem u Seattlu i 750.000 zaposlenih, zarazivši radnike koji se utrkuju kako bi isporučili ogromne količine paketa za potrošače koji ne napuštaju svoje domove.

U posljednjih nekoliko dana, brojni radnici Amazona pozitivni su na COVID-19, u New Yorku, Kentuckyju, Floridi, Texasu, Michiganu i Oklahoma Cityju, prema izvještajima Amazona i lokalnih medija. U nekim
slučajevima Amazon je zatvorio objekte koji će proći dubinsko čišćenje, a saradnici koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim kolegama staviljeni su u karantin.

Prošle sedmice, radnici skladišta pobunili su se da kompanija ne čini dovoljno kako bi ih zaštitila od virusa. Do toga je došlo nakon što su radnici u Amazonovim skladištima u Španiji i Italiji testirani pozitivno na virus. Od tada, više od 1.500 radnika iz cijelog svijeta potpisalo je peticiju koja poziva kompaniju da preduzme dodatne mjere kako bi osigurala sigurnost na radnom mjestu.

Radnici su se žalili i da su primorani ispunjavati satnicu po kojoj se inače izvršavaju narudžbe, što im onemogućava praćenje pravila o dezinfikovanju i pranju ruku nakon kašljanja, kihanja, isporuke paketa itd. Drugi su se žalili na “stand-up“ sastanke (običaj da radnici stoje rame uz rame na početku svake smjene).

Do novog vala koronavirusa u američkim objektima Amazona dolazi nekoliko dana nakon što je internetski trgovački gigant objavio da planira zaposliti 100.000 novih radnika kako bi se lakše nosio s poplavom narudžbi koje su preopteretile Amazon-ov sistem. Taj neočekivani porast narudžbi učinio je da Amazon nije u stanju nabaviti i isporučiti iste mnogim kupcima koji su se oslonili na pogodnost kompanije.

Podržavamo pojedince, slijedeći smjernice lokalnih zvaničnika i poduzimamo ekstremne mjere kako bismo osigurali sigurnost svih zaposlenih na našim lokacijama“, izjavila je glasnogovornica Amazona Lisa Levandowski u izjavi e-poštom.

Kompanija je nedavno usvojila nove politike za svoja skladišta, uključujući redovnije čišćenje kvaka na vratima, rukohvata stubišta, dodirnih ekrana i još mnogo toga“, rekla je Levandowski za New York Post.

Ipak, Amazon se bori da radnicima obezbijedi svu zaštitu koju mogu i trebaju imati. Kompanija je izdala naloge za “milione maski za lice“ koje će dati uposlenicima i izvođačima radova koji ne mogu raditi od kuće, napisao je Bezos u pismu zaposlenima u subotu. Zbog nedostatka tih maski, na globalnom nivou, vrlo malo tih narudžbi su do sada ispunjene, napisao je Izvršni direktor, osnivač Amazona Jeff Bezos, koji je i vlasnik Washington Posta.

I dok Amazon dozvoljava radnicima skladišta da uzmu “bolovanje” ako su zabrinuti, Bezos takođe očekuje da će skladišta kompanije i dalje raditi, rekavši u pismu da veliki dio “osnovnog posla koji obavljamo zahtjeva od zaposlenih da se prijave, u svojim dostavnim vozilima, u skladišta i još mnogo toga“.

Amazon ima više od 175 skladišta širom svijeta, uključujući više od 110 u Sjevernoj Americi. Levandowski je odbila reći da li su radnici u bilo kojem drugom skladištu i sektoru Amazona pozitivno testirani na COVID-19.

Uljepšavajući svoje nove ponude za posao, Amazon je povećao plaće zaposlenika po satu do aprila za dva dolara na sat u Sjedinjenim Državama, za dvije funte na sat u Velikoj Britaniji i za oko dva eura za sat u dijelovima Evropske unije. Kompanija koja je prošle godine ostvarila prodaju od 280,5 milijardi dolara, saopštila je da će povećanje plata koštati 350 miliona dolara.

Uprkos širenju koronavirusa u američkim skladištima Amazona, vjerovatno će se naći radnici za nova radna mjesta, rekla je Elaine Kwon, osnivačica softverske kompanije Kwontified i bivši menadžer Amazona. Budući da se stopa nezaposlenosti već povećava kako kompanije prestaju sa radom zbog pandemije coronavirusa, otpuštenim radnicima će biti potreban prihod kako bi platili rente, kredite i prehranili svoje porodice.

Amazon je dugo imao sporove sa pojedinim radnicima skladišta. Kompanija koja broji gotovo 800.000 radnika širom svijeta, od kojih većina radi u njenim skladištima, suočena je s kritikama zbog oštrih radnih uvjeta, nedovoljnih wc pauza i teško ostvarivih ciljeva.

Prošle sedmice su četiri američka senatora – Sanders i tri demokrata, Cory Booker iz New Jerseyja, Sherrod Brown iz Ohija i Robert Menendez iz New Jerseyja, poslali Bezosu pismo u kojem izražavaju zabrinutost da ta kompanija ne čini dovoljno kako bi zaštitila svoje radnike u skladištu od izbijanje koronavirusa.

Današnjim pismom vas snažno pozivamo da prioritet date zdravlju, sigurnosti i dobrobiti vaših zaposlenih koji su takođe naši birači, prijatelji, porodice i komšije“, napisali su senatori.

Senatori su istakli da bi Amazon mogao i “ugroziti cijelu zemlju” ako skladišni uslovi nisu sanitarni, jer koronavirus može živjeti do 24 sata na kartonu i do tri dana na plastici i nehrđajućem čeliku. Zamolili su Bezosa da do četvrtka odgovori na niz pitanja.