Radončić: Sada je na ispitu zdravstveni sistem, naši ljekari i bolnice

Ministar sigurnosti i predsjednik Koordinacionog tijela BiH Fahrudin Radončić, kazao je da je usvojena Odluka o otvaranju fonda međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje. 

Kako navodi, ovo se radilo kada su bile i poplave tako da je riječ o priocedurama koje BiH mora da ima.

Usvojena je odluka o otvaranju fonda međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje. Ovo se radilo kada su bile i poplave tako da je riječ o priocedurama koje BiH mora da ima. Usvojena su i dva dodatna zaključka: od općinskih, kantonalnih i entitetskih štabova zatraži jedna vrsta suzdržanosti u pitanju zahtjeva korištenja resursa OS BiH. Molimo ih da izbjegavamo koristiti resurse OS BiH i oslonimo se na korištenje civilnih resursa. Druga stvar je da se pripadnicima OS BiH na zadacima omogući kretanje 24 sata“, kazao je.

Dodaje da se ulažu veliki napori da se izbjegnu gužve na granici sa Hrvatskom.

Zajedno sa kolegom Vojinom Mitrovićom sam uložio velike napore da izbjegnemo haotične gužve na granici sa Hrvatskom. Nova situacija na granicama je da su naši napori sinoć urodili plodom i da se prolazak kamiona brže odvija“, dodao je.

Radončić, kako kaže, cijeni sve napore koje su učinili entitetski krizni štabovi.

Cijenimo sve napore koji su uložili entitetski štabovi, kao i općinski. U pitanju sigurnosnih struktura smo dobili nešto što je neprocjenljivo, a to je vrijeme. Na najvećem ispitu su naše bolnice, ljekari i nadamo se apsolutno da će se nositi sa panedmijom koja odnosi živote“, poručio je Radončić.