RS: Škole vjerovatno neće raditi do kraja školske godine, osnovat će se fond za pomoć privredi

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović rekla je danas u Banjoj Luci da Vlada RS-a mora definisati set mjera kojima će pomoći privredi RS-a. Ona je dodala da bi nakon prolaska zdravstvenih problema trebalo ustanoviti fond za pomoć privredi, prenosi Oslobođenje Portal.

– Pripremamo se da intervenišemo na finansijskim sredstvima za one kojima će to biti potrebno. Jedna od stvari koje smo dogovorili jeste da se organizuje fond za pomoć privredi koji će podrazumijevati mobilizaciju sredstava. Školu vjerovatno neće biti moguće organizovati do kraja polugodišta, kazala je Cvijanović.

Pomoć UNDP-a i Kine
Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković kazao je da će inspektori utvrditi da li je bilo divljanja cijena. On je rekao da će se veliki broj problema rješavati u hodu.

– Danas smo razgovarali o rezervama. RS nema robne rezerve, ali smo rezervisali određena novčana sredstva. Ako bude trebalo, mi ćemo obezbijediti određene životne namirnice, rekao je Višković.

Predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Centralna banka BiH u nadležnosti Predsjedništva BiH.

– Veoma je teško nabaviti nešto. Ne možemo ništa da kažemo da smo obezbijedili, ali su intenzivni razgovori sa Kinom. UNDP je sabrao sve potrebe oba entiteta i Brčko distrikta i mislim da će da reaguju. Najveća opasnost su neodgovorni pojedinci, kazao je Dodik.

On je rekao da će se sredstva za fond za pomoć privredi prikupljati iz različitih izvora.

– Naše opredjeljenje je da se tri mjeseca stavi moratorijum na vraćanje kredita fizičkim i pravnim licima. To su mjere. Dobro bi došlo da se angažuju i dodatna sredstva. Druge zemlje prave ogromne budžete za pomoć privredi. To govori o potrebi da i Centralna banka BiH mora da misli o tome. Ako Predsjedništvo BiH odluči da tako treba, Centralna banka BiH će morati da tako radi , kazao je Dodik.

On je rekao da je nemoguće procijeniti da li će šatori na granicama biti dovoljni. Kazao je da će građani BiH vjerovatno biti deportovani iz stranih zemalja.

Rigorozan karantin
– Moraćemo da nađemo i neke druge izvore. Karantin će biti veoma rigorozan. Najviše virus dolazi iz Njemačke, Austrije i Slovenije. Moraju se poštovati mjere zdravstvenih ustanova. Sva politika se zasniva na tome da spriječimo širenje virusa, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da ne smije doći do fleksibilnosti. Dodao je da bi karantin mogao biti spreman već u subotu, pa mnogi pokušavaju da se “promaknu” prije.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija podsjetio je da je zdravstvo u nadležnosti entiteta.

– Zdravstveni sektori trenutno između sebe odlično sarađuju. U ovom trenutku zdravstveni sektor upravlja svime. Ponajviše problema imamo kako da obezbijedimo prohodnost granice za privrednike, kazao je Tegeltija.