Saopćenje Sarajevske sehare: Svjesni smo da vam sve ovo teško pada

Vrlo dobro znamo da ova situacija pada svima vrlo teško. Ne živimo život na koji smo navikli, zatvoreni smo u svoja četiri zida i jedan od najvećih dodira sa vanjskim svijetom su nam mediji. Među tim medijima je i Sarajevska sehara. 

Izuzetno se trudimo, filtriramo vijesti, pratimo dešavanja, provjeramo izvore, kako bi informacije koje plasiramo u javnost bile što tačnije i što pouzdanije. Dnevno razgovaramo sa mnogo zvaničnika, radimo intervjue, pratimo svijet. Može se desiti da pogriješimo, ali je to mnogo rijetko.

Moramo da napomenemo, da smo pristali da naše djelovanje dok ne prođe sve ovo malo promijenimo. Umjesto naših lijepih priča i dešavanja (kojih ima još uvijek) trudimo se da vas obavijestimo o svemu što se dešava u svijetu, regionu, našoj domovini i našem gradu. Objavljujemo novosti, redovno, za koje smatramo da morate da znate, da trebate da znate, a sve kako bi mogli što kvalitetnije da djelujete u svemu ovome, da se zaštitite ispravno i ostanete zdravi.

Niko ne želi da širi paniku, ali zahvaljujući medijima i objavama medija mi u Sarajevu imamo (do sada) samo pet zabilježenih slučajeva. Pravovremeno smo vas obavještavali o svemu kako bi mogli biti spremni na svaku situaciju. Iz toga razloga, pisanja u komentare da širimo paniku i lažne vijesti nećemo tolerisati i takve osobe će biti uklonjene zauvijek.

Svjesni smo da je mnogo teško čitati sva dešavanja o globalnoj pandemiji, svjesni smo da sve to može jako loše da utiče na mentalno zdravlje, ali smo isto tako svjesni da bez tih vijesti vi biste još uvijek šetali ulicama. Sinoć smo se suočili sa napadima da lažemo da je preminula gospođa sa Ilidže pozitivna na koronavirus, pa je portparol JU Domovi zdravlja KS to potvrdio, pa je Krizni štab to potvrdio. Opet napominjemo ne slušajte mahalske priče, ne vjerujte pisanjima na društvenim mrežama, provjeravajte informacije koje vam srednjovječne osobe plasiraju, jer jedna informacija kada prođe kroz deset usta je iskrivljena. Provjeravajte sve navode.

Sada smo pod udarom kritika zbog vijesti da će bolnice na sjeveru Italije na respiratore stavljati samo pacijente ispod 60 godina. To nije naša vijest, to je izjavio javno na TV-u ljekar klinike, a prenijeli su svi veliki medij. Mi smo tu vijest preuzeli sa britanskog The Sun-a, kao što je i potpisano u tekstu. Mi smo svjesni da je jedno od najvećih zla u svijetu buknulo kada su osobe od 50 godina i više provalile kako se ostavlja komentar na Facebook-u.

Ne mora značiti da je ta vijest ispravna i tačna, ali nije ni naša. Izvori su jasno potpisani. A možda je i tačna i ne bi trebala biti razlog da vas zabrine. Valjda stručnjaci znaju šta je najbolji način za liječenje. Ne pravite se najpametnije, najbolje nogometne sudije, stručnjaci, najbolji ljekari, budite svjesni svoga znanja, svog geo područja, svog obrazovanja, te u skladu s tim djelujte.

Sarajevska sehara još jednom apeluje da ostanete u svome domu. Ne igrate za sebe, igrate za cijeli svijet, igrate za nas, za svoje najmilije, za ljekare koji se bore s nevidljivim neprijateljem. Želimo vam svu sreću ovoga svijeta, a znamo da ćemo ovo da prebrodimo zajedno. Vi ste naša raja, a uskoro ćemo opet piti kafu u nekoj bašti restorana i pričati o svemu ovome kao da je bilo jučer. Ostanite motivisani, iskoristite ovo vrijeme da radite na sebi, da uživate sa svojom porodicom, jer možda u normalnim okolnostima od poslovnih obaveza to ne možete. Najbitnije od svega, budite nam nasmijani!