Sarajlije se pridržavaju pravila o držanju odstojanja u redovima, u Bingu smije istovremeno biti 20 osoba

Uputstva za sprječavanje širenja koronavirusa dolaze sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, a danas smo se uvjerili da se ona u Sarajevu poštuju. 

Osim preporuka da se temeljito i redovno peru ruke, ne dotiče lice, izbjegava kontakt sa bolesnim osobama, jedna od ključnih mjera opreza je i izbjegavanje masovnih okupljanja.

Ipak, građani su primorani da napuštaju svoje domove kako bi nabavili namirnice i lijekove neophodne za život.

Naš fotoreporter zabilježio je danas redove ispred sarajevskih trgovina u kojima kupci stoje barem jedan metar udaljeni jedni od drugih, što je u skladu sa propisima Svjetske zdravstvene organizacije.

Iz svijeta posljednih nekoliko sedmica stižu vijesti o gužvama u supermarketima, pa čak i fizičkim sukobima kako bi se došlo do posljednjeg pakovanja toalet papira.

U trgovini Bingo u sarajevskom naselju Otoka uvedeno je pravilo da nije dozvoljeno da više od 20 osoba istovremeno boravi u marketu. Građani su se ovog pravila pridržavali, što se može vidjeti na fotografiji.

U općini Stari Grad naišli smo na istu situaciju. Građani sa strpljenjem i u sigurnom redu čekaju da budu usluženi.

Solidarnost i razumijevanje su u ovim trenucima ključni, a iz priloženog vidimo da su građani i građanke Sarajeva to ozbiljno shvatili.