Foto: Arhiv

Semir Efendić: Sarajlić nije sam u nakaradnoj kadrovskoj politici SDA, i da sam pobijedio objavio bih snimak

Semir Efendić, načelnik sarajevske općine Novi Grad, nakon što je u petak objavio kompromitirajući snimak u kojem je glavni akter potpredsjednik stranke Asim Sarajlić, prvi put se u razgovoru za Klix očitovao o ovom činu koji je izazvao veliku krizu u SDA.

Efendić objašnjava sve okolnosti oko toga zašto je plasirao snimak, te govori o svom budućem djelovanju u SDA.

“Sastanak sa delegatom skupštine prilikom kojeg je nastao snimak desio se noć prije održavanja izborne skupštine za predsjednika i organe KO SDA Sarajevo. Ja sam taj snimak dobio na dan održavanja skupštine i nisam ga uspio pažljivo ni preslušati taj dan. Na samoj skupštini sam imao namjeru nesto reći o saznanjima koje imam u vezi sa nedozvoljenim načinima lobiranja delegata, međutim, kao jedan od dva kandidata nisam dobio priliku niti da se obratim. Samom izbornom Skupštinom predsjedavao je Asim Sarajlić”, rekao je Efendić.

Da li biste snimak objavili i da ste pobijedili za predsjednika KO SDA Sarajevo?

“Uradio bih isto. Dostavio bih ga nadležnim državnim organima ali i organima stranke jer smatram da je zaustavljanje dosadašnjeg načina vođenja kadrovske politike SDA mnogo važnije od toga jesam li ja predsjednik KO SDA Sarajevo ili ne. Nakon što je snimak postao dostupan javnosti vjerujem da će ga puno ozbiljnije razmotriti nadležni državni ali i stranački organi”.

“Vjerujem da organi SDA moraju donijeti odgovarajuće odluke i smijeniti aktere ovih događaja sa svih stranačkih funkcija, i što je još važnije, promijeniti ovakav način rada i zamijeniti ga odgovornom i transparentnom kadrovskom politikom u kojoj neće biti moguće da npr. DF imenuje člana Glavnog odbora SDA na neku važnu poziciju. Treba naglasiti da Sarajlić nije sam u tom nakaradnom načinu vođenja kadrovske politike. Prije nekoliko mjeseci iz sličnih razloga smijenjen je predsjednik i kompletna kadrovska komisija KO SDA Sarajevo koja je u proteklim godinama nanijela veliku štetu ugledu Stranke”, istakao je Efendić.

“Uputio sam svoju žalbu i primjedbe na izborni proces kod izbora predsjednika i organa KO SDA Sarajevo Predsjedništvu i Glavnom odboru SDA, gdje sam naveo brojne primjedbe na kompletan tok izbornog procesa među kojima su i nedozvoljene aktivnosti poput onih koje su se desile noć uoči održavanja same izborne skupštime ali i na samoj skupštini.

Očekujem da će organi SDA pravilno i odgovorno razumjeti situaciju i donijeti adekvatne odluke koje očekuje članstvo SDA ali i cjelokupna javnost. Moj politički angažman je prije svega na nivou općine Novi Grad Sarajevo gdje sam potpredsjednik općinskog odbora SDA, a od posljednijeg Kongresa SDA član sam i Glavnog odbora SDA za šta sam dobio veliku podršku delegata Kongresa.

Biću to i dalje, a hoću li raditi nesto više od toga u SDA zavisi od promjena i demokratizacije stranke koja bi se trebala desiti. Iskreno, u ovakvim okolnostima ne vjerujem da bih se više kandidovao za bilo koju od pozicija u Stranci”, kazao je Semir Efendić za Klix.