Šeranić: Doktor iz Doboja pozitivan na koronavirus

Na konferenciji za mediji održanoj jutros u Banjoj Luci, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potvrdio je da je u ovom entitetu registrovano sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a zaražen je i jedan doktor.

Broj zaraženih osoba u Republici Srpskoj iznosi 121, a najveći broj zaraženih je iz Banje Luke.

“U karantinskom smještaju u Gradiški je od juče od 7 sati do danas do 7 sati primljeno 49 osoba, 21 iz Federacije, 28 iz RS i svi oni koji budu imali negativan nalaz na korona virus uputit će se dalje prema lokalnim zajednicama. One osobe kod kojih se utvrdi da su pozitivne bit će upućene u karantinske smještaje gdje se nalaze pozitivne osobe”, istakao je Šeranić na pres-konferenciji.

Naglasio je važnost razdvajanja onih koji su pozitivni od onih negativnih, ali da će se nastaviti pratiti oni koji imaju negativan nalaz ukoliko imaju pozitivnu anamnezu.

“Od juče smo startovali sa karantinom u Studentskom centru u Banjaluci i smješteno je već 20 osoba, uzeta su 24 brisa od direktnih kontakata iz samih porodica”, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Naveo je i da se radi o porodičnim kontaktima u novozaraženih dva slučaja iz Dubice. Jedan od novozaraženih je i doktor iz Doboja, koji je posljednjih sedam dana proveo u kućnoj izolaciji, a čije će kolege biti testirane na koronavirus.

Gradiška je sekundarni kontakt iz trećeg banjalučkog klastera. Jedna osoba iz Banja Luke je bila u porodičnom kontaktu sa suprugom, naveo je Šeranić.

Podsjećamo da je ministar Šeranić najavio novu taktiku borbe protiv širenja koronavirusa koja podrazumijeva i učestalija testiranja na ovaj virus.

U Bosni i Hercegovini je do sada potvrđeno 185 slučajeva, od kojih su tri osobe preminule, a dvije su se uspješno oporavile.