Slika Van Gogha ukradena iz holandskog muzeja

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga ukradena je prošle noći iz holandskog muzeja koji je zatvoren u okviru mjera za suzbijanje koronavirusa, objavili su danas policija i muzej.

Lopovi su ukrali čuveno umjetničko djelo Van Gogha “Okružna bašta u Nuenu” nastala 1884. iz muzeja Singer Laren vrijedno pet miliona funti.

Lopovi su ukrali Van Goghov vrt iz Neunena u proljeće nakon što su provalili kroz prednja staklena vrata muzeja Singer Laren, u Larenu, oko 3.15 u nedjelju ujutro. Nije potvrđeno da je još neko umjetničko djelo nestalo.

Provalnici su aktivirali alarm, ali su pobjegli prije dolaska policije.

Tokom konferencije za štampu na Youtubeu, direktor muzeja Jan Rudolph de Lorm rekao je da je “neverovatno bijesan” gubitkom slike koju su posudili iz Groningerovog muzeja. Slika je ukradena na dan kada je Van Gogh rođen prije 167 godina.

De Lorm je rekao: „Ovo je upravo ono što stvarno ne želite da se desi kao muzej koji je posudio tako značajnu sliku.”

„Prelijepa i dirljiva slika jednog od naših najvećih slikara, ukradena iz zajednice… Ovo se mora vratiti što je prije moguće, kako bismo ponovo mogli uživati u ovoj ljepoti i osećati se ugodno.”

“Umjetnost zaslužuje da se vidi i uživa zajednički.”
Arthur Brandt, detektiv za umjetnost, rekao je za list Algemeen Dagblad da bi umjetničko djelo moglo biti vrijedno do 6 miliona eura (5 miliona funti).

Međutim, još jedno djelo iz Van Goghovog Nuenen razdoblja nedavno je prodato za oko 10 miliona funti na holandskoj aukciji. Djelo je bilo dio izložbe Ogledalo duše, sa više od 70 holandskih slika, akvarela i crteža iz 19. vijeka.

Muzej je zatvoren 12. marta u skladu s nacionalnim mjerama za zaustavljanje širenja koronavirusa.

Iz muzeja Groninger, smještenog u sjevernom holandskom gradu Groningen, kažu: „Djelo iz 1884. godine, ulje na papiru na platnu, jedina je slika Van Gogha u zbirci Groningerovog muzeja. Veoma nas je šokira la ova vijest. Istraga se trenutno radi svim snagama i više o tome ne možemo reći zbog policijske istrage.”

Slika vrta jedno je u nizu radova Van Gogha između 1883. i 1884. godine, kada je bio s roditeljima u Nuenenu, gdje je otac holandskog umjetnika bio ministar.

Generalni direktor Singer Larena, Evert van Os, izjavio je da su mjere bezbjednosti muzeja išle “potpuno po protokolu”. U izjavi, portparol policije rekao je da će u istrazi pomoći stručnjaci za pljačku umjetnosti iz nacionalnog odjela za kriminalističku istragu.

2007. godine lopovi su iz bašte muzeja ukrali sedam statua u vrijednosti od oko 1,3 miliona eura, uključujući kipa Auguste Rodina. Kip je kasnije pronađen u jako lošem stanju. Tokom 2010. godine, dvojica odgovornih lopova osuđeni su na zatvorske kazne u trajanju od četiri i četiri i pol godine, uz žalbu smanjenu na dvije i gotovo tri godine zatvora.