Stanje po državama: Slovenija zatvara zračni prostor, vanredno stanje u Australiji, stanje nacionalne katastrofe u Južnoafričkoj Republici

Prema podacima na stranici Worldometers jutros u šest sati širom svijeta bilo je 169.610 slučajeva koronavirusa, a zbog zaraze je preminulo 6518 ljudi, prenosi Index.

Izliječenih je 77.776. U Kini ima sve više izliječenih i sve manje novih slučajeva. Kako javlja CNN, najviše novih slučajeva sada ima u Evropi.

U Evropi i svijetu iz sata u sat se objavljuju nove mjere u borbi protiv koronavirusa, pa je tako više afričkih zemalja u nedjelju obustavilo međunarodne letove i zatvorilo granice, Češka je građanima ograničila kretanje, u dijelovima Australije uvedeno je izvanredno stanje, dok je pak u Gvatemali zabilježen prvi smrtni slučaj.

Koronavirus prisutan je u najmanje 26 zemalja na afričkom kontinentu, a broj slučajeva zaraženih stalno se povećava.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, čija je zemlja zabilježila 61 slučaj zaraze, tako je proglasio stanje nacionalne katastrofe i upozorio da bi posljedice virusa mogle imati “potencijalno trajan” utjecaj na to najrazvijenije gospodarstvo kontinenta, koje je već u recesiji.

Mjere koje će Južnoafrička Republika između ostalih, poduzeti tako uključuju zabranu putovanja u i iz zemalja poput Italije, Njemačke, Kine i Sjedinjenih Država, svakom stranom državljaninu koji je posjetio zemlje visokog rizika u proteklih 20 dana bit će odbijena viza, dok će Južnoafrikanci koji su posjetili te zemlje biti podvrgnuti testiranju i karanteni pri povratku kući.

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta objavio je da njegova vlada obustavlja putovanja iz bilo koje zemlje s prijavljenim slučajevima virusa COVID-19.

U zemlju, koja ima tri oboljela od koronavirusa, tako će moći ući samo kenijski državljani, kao i svi stranci s važećim dozvolama boravka, pod uvjetom podvrgavanja samoizolaciji.

Gana, koja zasad ima šest zaraženih, od utorka će zabraniti ulazak svakome ko je boravio u zemlji u kojoj je u proteklih 14 dana zabilježeno najmanje 200 slučajeva koronavirusa, a zabrana se neće odnositi samo na državljane Gane.

Kao i čelnici većine ostalih afričkih zemalja, i ganska predsjednica Nana Akufo-Addo objavila je da će univerziteti i škole biti zatvoreni od ponedjeljka do daljnjeg, dok će javna okupljanja biti zabranjena četiri tjedna.

Nakon što je u subotu zabilježila prva dva slučaja zaraze, Namibija je naredila zatvaranje škola na mjesec dana, Džibuti, iako nema potvrđeni slučaj virusa COVID-19, u nedjelju je objavio da obustavlja sve međunarodne letove, dok je Tanzanija, zasad također bez oboljelih, otkazala avionske letove s Indijom.

Kako piše Guardian, Iran je zabilježio najviše smrtnih slučajeva u jednom danu u subotu sa 113 smrti. U zemlji je ukupno umrlo 724 ljudi, a zaraženo je 13.938.

Nakon što je to u nedjelju učinilo više evropskih zemalja, i Češka, koja broji 253 zaražena, objavila je da pooštrava mjere u borbi protiv koronavirusa. Nove mjere u Češkoj tako uključuju zabranu kretanja građanima do 24. mart, osim ako je riječ o odlasku na posao, kupnji najosnovnijih namirnica ili drugim nužnim aktivnostima.

Premijer Andrej Babiš kazao je da nove mjere na snagu stupaju od ponoći, dodajući da Vlada preporučuje da oni koji imaju mogućnost rade od kuće ili koriste godišnji odmor. Dodatne mjere su uvedene nakon što je češka vlada izdala naredbu o zatvaranju većine trgovina i restorana na najmanje 10 dana, a ostale mjere uključuju i zabranu većine međunarodnih putovanja, kao i zatvaranje škola.

I Austrija je u nedjelju uvela nova velika ograničenja kretanja na javnim mjestima, pozivajući građane na samoizolaciju i zabranjujući okupljanja više od pet osoba te dodatno ograničavajući ulaske u zemlju.

Ljudi bi također svoje domove trebali napuštati samo radi poslova koji se ne mogu odgoditi, kupovine neophodnih namirnica ili pomoći drugima.

Između ostalih, Slovenija je ranije u nedjelju najavila da će od utorka zatvoriti zračni prostor, Slovačka i Srbija su uvele zvanredno stanje, dok će Njemačka zatvoriti granice prema Austriji, Švicarskoj i Francuskoj.

Ministar zdravlja Gvatemale Hugo Monroy u nedjelju je objavio da je u toj zemlji zabilježen prvi smrtni slučaj od zaraze koronavirusom, a riječ je o 85-godišnjem muškarcu koji je nedavno posjetio Madrid.

Osoba do subote nije pokazivala siptome bolesti, u nedjelju rano ujutro liječnici su potvrdili virus, a kasnije istog dana muškarac je umro u privatnoj bolnici.

Neke zemlje Srednje Amerike uvele su znatna ograničenja stanovništvu u namjeri obuzdavanja širenja virusa u regiji, pa je tako, naprimjer, Honduras zabranio okupljanje s više od 50 ljudi.

Smrtni slučaj u Gvatemali jedan je od prvih na području Srednje Amerike, a ranije oove sedmice o smrtnom slučaju izvijestila je i Panama.

U Australiji je dosad zabilježeno gotovo 300 slučajeva oboljenja, kao i pet smrtnih ishoda zbog zaraze koronavirusom. Na teritoriju australskog glavnog grada Canberre, kao i u drugoj najnaseljenijoj saveznoj državi Viktoriji, u ponedjeljak je tako proglašeno vanredno stanje, kojim se zdravstvenim dužnosnicima daju velike ovlasti u borbi protiv širenja koronavirusa, što, između ostalog, uključuje mogućnost izdavanja naredbi o karanteni za cijela naselja.

Za područje glavnog grada vanredno stanje će trajati najmanje sedmicu, a za Viktoriju jedan mjesec.