Stara željeznička stanica na Ilidži vraća sjaj: Odobreni amandmani Elvisa Vrete

Staru željezničku stanicu na Ilidži i izletište Stojčevac očekuje svjetlija budućnost nakon što su usvojeni amandamni nezavisnog zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Elvisa Vrete.

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo održanoj 11. marta razmatran je  i usvojen prijedlog Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu.

Usvojena su i dva amandmana Elvisa Vrete iz Kluba nezavisnih zastupnika.

Za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i rekonstrukciju stare željezničke stanice na Ilidži bit će izdvojeno 300 hiljada KM, a za uređenje izletišta Stojčevac odobren je iznos od 200 hiljada KM.

Razgovarali smo sa zastupnikom Vretom koji nam je rekao nešto više o ovim projektima.

Stara željeznička stanica na Ilidži izgrađena je 1892. godine i jedan je od prvih objekata u centralnom dijelu Ilidže. Ovaj objekat danas nosi status nacionalnog spomenika. Zgrada stare željezničke stanice već desetinama godina propada, iako od 2002. godine postoji projekat rekonstrukcije i revitalizacije. Zašto taj projekat nije mogao biti raliziran?

Prije svega da vam se zahvalim na interesovanju. Suština je da je bilo pokušaja u proteklom periodu, međutim, zbog nerješenih imovinsko-pravnih odnosa i proglašenja nacionalnim spomenikom 2007. godine jednostavno ništa se nije dešavalo. Ovo je bio motiv da pokrenem to pitanje i kao zastupnik i kao član Komisije za zaštitu kulturno-historijskih nasljeđa.

Zašto ste izabrali baš ovu zgradu? Šta vas je posebno privuklo?

Ova zgrada je među pet-šest zgrada na području općine Ilidža koje su najstariji objekti. S druge strane, kao član Komisije za zaštitu kulturno-historiskog naslijeđa kao i kroz dugogodišnji rad u Općinskom vijeću Ilidža, dosta puta smo raspravljali o ovoj temi u pokušajima da se nađe rješenje i da se obnovi željeznička stanica. Mislim da ona među ovih pet-šest objekata predtavlja simbol Ilidže, grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine na kraju.

Da li je bilo teško dobiti podršku od zajednice i drugih zastupnika za ovaj projekat?

Želim da se zahvalim ovim putem svim zastupnicima koji su jučer jednoglasno usvojivši budžet podržali i ovaj amandman. Zahvalnost ide i Vladi Kantona Sarajevo koju je vodio gospodin Edin Forto. Oni su moje amandmane već jednom razmatrali, djelimično usvojili. Nova Vlada je usvojila u potpunosti amandmane, kojoj se zahvaljujem. Želim da poručim da očito postoji jedan opšti konsezus da se ovaj problem i sanacija željezničke stanice riješe.

Smatrate li da stara željeznička stanica nakon obnove ima potencijal da postane turistička atrakcija?

Ja se zaista nadam. Taj dio ostavljam stručnoj javnosti i ljudima koji su zaduženi za tu oblast. Ja to tako nekako u budućnosti i vidim, kao jednu vrstu turističke promocije za područje ne samo općine Ilidža, nego i Kantona Sarajevo i države Bosne i Hercegovine.

Hoće li Općina Ilidža učestvovati u finansiranju ili sve troškove snosi Vlada Kantona Sarajevo?

Siguran sam da nakon usvajanja ovih amandmana Općina Ilidža neće bježati od sufinansiranja. Općina Ilidža jeste usvojila budžet krajem decembra 2019. godine za 2020. godinu, međutim, ima rebalans i ubjeđen sam da će ove projekte podržati.

Vaš prvi amandman odnosio se na uređenje Stojčevca, nekada popularnog izletišta, koje danas propada. Na koji način će biti izvršena sanacija i uređenje?

Stojčevac 23 godine unazad stoji zapušten, onakav kakav je ostao nakon agresije na ovu zemlju i ratnih dešavanja. Što se tiče Stojčevca, ova inicijativa i amandman koji je usvojen je prva faza sanacije.

Radi se o sljedećem, da se prostor hortikulturno uredi, da se obnovi sportski sadržaj koji je postojao, kao i mobilijar dječijih igrališta, da se uredi jezero, postave klupe, kante za smeće i sve ono što je neophodno da bi taj prostor u prvoj fazi građani mogli korsititi na adekvatan način.

Stojčevac je u medijima opisan kao „ničija zemlja“zbog nerješenog pitanja vlasništva, što je i jedna od prepreka za obnovu izletišta. Smatrate li da uskoro možemo očekivati rješenje formalno-pravnog statusa Stojčevca?

Moja inicijativa, amandman, je kao  što sam već naglasio prva faza. Kada se riješe imovinsko-pravni odnosi onda je moguće na kvalitetniji način rješavati kompletan lokalitet.

Obzirom da trenutno Javna ustanova za zaštićena prirodna područja, koja je u vlasništvu Kantona Sarajevo, ima pravo upravljanja nad tim lokalitetom, upravo je moj motiv bio da se kroz to prava upravljanja taj prostor u prvoj fazi uredi.

Ja se nadam da će doći do donošenja zakona o državnoj imovini gdje će se ovo pitanje riješiti, kako bi se mogla uraditi i ta druga faza. Ja iskreno vidim da će ta ideja naići na podršku šire javnosti i kolega u kantonu, da taj prostor, ukoliko bi se riješili imovinsko-pravni odnosi, postane jedan novi centar, kao što je na primjer Safet Zajko u Novom Gradu.

Mislim da to zaslužuju prije svega građani Ilidže i građani Kantona Sarajevo i ja se nadam da ćemo to imati u budućnosti.

Na koji način građani općine Ilidža i Kantona Sarajevo mogu pomoći da se realiziraju ovi projekti?

Kao zastupnik i vijećnik najviše sam komunicirao sa građanima i oni su u principu inicijatori ovih stvari. Želim da istaknem da je jučer bio Dan Općine Ilidža i neka ovi usvojeni amandamni budu neki skroman doprinos tom danu.

Naravno u rezultatima neće uživati samo građani općine Ilidža, nego i građani Kantona Sarajevo, cijele zemlje i turisti koji nas posjećuju.