Stariji građani na vrata dobili potrebštine, propisane terapije, rukavice…

Brojne su mjere koje se nalogom Općinskog štaba CZ Stari Grad i komandanta Štaba mr Ibrahima Hadžibajrića provode u Starom Gradu kako bi se građanima olakšala svakodnevnica u vremenu pandemije koronavirusa, sa posebnima akcentom na pomoć starim i bolesnim osobama te onim kojima nije dozvoljen izlazak iz kuće.

Pored toga što su najugroženije kategorije dobile novčanu pomoć, nalogom komandanta Štaba, na teren su izašli i članovi Centra za promociju i unapređenje zdravlja Generacija i obilazili stare i bolesne osobe na kućnim adresama.

Tamo gdje je bilo potrebno članovi Centra građanima su nosili kućne potrepštine ili propisane terapije, ali i pakete sa gelovima za smanjenje bolova, zaštitne rukavice i trakice za mjerenje glukoze. U prvom krugu obilazaka obuhvaćeni su građani MZ Babiča bašča, Logavina, Vratnik i Širokača.

Također, obavljeni su i telefonski razgovori u okviru mjera socio-društvenih kontakata sa osobama treće životne dobi. Izvršena je priprema paketa koji sadrže gel, trakice i higijenske rukavice koji će u narednom periodu biti podijeljeni. Ovim kućnim posjetama bit će obuhvaćeni i građani treće životne dobi iz drugih mjesnih zajednica u Starom Gradu.